Završen konkurs planiranja prostora Avale

Turizam

Foto: Wikipedia/Petkovic Boris

Sekretarijat za zaštitu životne sredine realizuje EU projekat URBFORDAN – „Upravljanje i korišćenje urbanih šuma kao prirodnog nasleđa u gradovima dunavskog regiona”.

Kao deo realizacije projekta, jedna od obaveznih aktivnosti Grada Beograda, to jest Sekretarijata za zaštitu životne sredine bila je organizacija poziva građanima na konkurs za najbolju ideju za područje Avala, koji je podrazumevao planiranje prostora izabranog područja Avale i Šuplje stene.

Stiglo je ukupno deset prijava. Među pristiglim prijavama našli su se đaci, građani i udruženja građana sa mnogo kreativnih ideja i sve su bile u skladu sa aktivnostima i sadržajima specifičnog područja Avala.

Sva predložena rešenja ispunila su uslove definisane konkursom, kao što su promocija zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa, unapređenje i promocija održivog i ekološkog upravljanja urbanim šumama, promocija pozitivnog uticaja urbanih šuma na kvalitet života u gradovima.

Objavom ovog konkursa, Sekretarijat za zaštitu životne sredine podstakao je proces intenzivne komunikacije i konstruktivne saradnje svih aktera razvoja jednog područja, odnosno građana sa upravljačem zaštićenog područja i Gradom Beogradom.

Najveći broj poena imale su prijave pod sledećim nazivima: „Ekološke putanje”, „Brdo prijateljstva” i „Maketa uličnih lampi”. Pobednicima konkursa biće uručene vredne nagrade.

Ovim putem Sekretarijat za zaštitu životne sredine zahvaljuje svim učesnicima konkursa i nada se da će u budućnosti imati ponovo priliku da organizuje slične konkurse, navedeno je u saopštenju iz ovog sekretarijata.

Izvor: Grad Beograd