Voz koji radi uz pomoć životinjskog i ljudskog otpada

Mobilnost

Foto: Printscreen/Twitter

Velika Britanija bi uskoro mogla da obezbedi svojim stanovnicima putovanje uz pomoć vozova koji bi kao gorivo koristili biometan dobijen od životinjskog i ljudskog otpada, što bi dovelo do smanjenja emisije štetnih gasova.

Ideja inženjera kompanije „Ultra Light Rail“ (ULR), koji stoje iza projekta „Bio-ultra“, žele da sve gradske tramvaje i vozove zamena vozilima koja koriste biometan kao pogonsko gorivo i da na taj način zaštite životnu sredinu.

Vagoni, koje su razvili inženjeri ove firme, pretvaraju gas biometana u električnu energiju, koja zatim puni baterije i na taj način omogućava vozu da se kreće.

Voz budućnosti bi bio dugačak 20 metara, kretao bi se brzinom od 80km/h i kapacitet od 120 putnika. Projekat kompanije će biti finansiran iz fonda britanske vlade.

Biometan je vrsta biogoriva koji se dobija od nekoliko vrsta otpada, između ostalog i mulja iz kanalizacije, ostataka useva na poljima, stajskog đubriva i ostataka hrane. Ove ostatke razgrađuju bakterije i na taj način se dobija gas koji može da se koristi kao „čistije“ alternativno gorivo.

Zagovornici ove vrste goriva napominju, iako biometan ispušta ugljen-dioksid u atmosferu, da su ti procesi totalno prirodni i  da korišćenje ovog goriva daje navedenim sirovinama novu namenu, kao i da sprečava korišćenje fosilnih goriva.

Cilj kompanije ULR je da se rešenje što pre plasira na tržište i predstavi većim i manjim gradovima u Engleskoj kako bi se doprinelo unapređenju kvaliteta života i smanjilo zagađenje vazduha na celom ostrvu.

Jovana Canić