Vetropark Malibunar je završen, sutra počinje gradnja vetroparka Alibunar

Foto: Elicio

Kompanija Elicio završila je izgradnju vetroparka Malibunar koji će se sastojati od četiri turbine ukupnog kapaciteta 8 MW.

Očekivana proizvodnja vetroelektrane Malibunar je 25 GWh  godišnje, što će biti dovoljno za snabdevanje 7.200 domaćinstava, čime će istovremeno emisija CO2 biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje.

Ukupna vrednost investicije, koju je kompanija Elicio uložila u vetropark Malibunar, iznosi 14 miliona evra, od čega je 9,8 miliona evra pribavljeno iz kredita UniCredit banke. Početak  probnog rada planiran je za novembar ove godine, a rad u punom kapacitetu početkom sledeće godine.

Uporedo sa vetroparkom Malibunar, od 2010. godine, kompanija je razvijala vetropark Alibunar, čija izgradnja je počela u junu ove godine. Vetroelektrana Alibunar imaće 21 turbinu, sa ukupnim kapacitetom od 42 MW. Ukupna vrednost investicije je 80 miliona evra, od čega je 19,1 obezbeđeno od IFC grupacije Svetske banke, a 40 miliona od komercijalnih banaka, dok ostatak od više od 20 miliona evra obezbeđuje kompanija Elicio.

Foto: Elicio

Lokacije Malibunar i Alibunar izabrane su kao najoptimalnije lokacije za vetroparkove u košavaskom području Južnog Banata, a nakon preciznih istraživanja terena i merenja kvaliteta i brzine vetra, koji je utvdrila i Studija Atlas vetrova.

Takođe, osnovna načela rada kompanije Elicio su u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine i dobrog odnosa sa lokalnom zajednicom. U tom cilju urađena su brojna istraživanja o uticaju na floru i faunu, kao i merenja buke. Lokalna zajednica redovno je obaveštavana o svim aktivnostima u vezi sa vetroparkovima, a takođe ova društveno odgovorna kompanija, pomaže opštinu u kojoj radi.

Kompanija Elicio, član belgijskog industrijskog giganta Nethys, vlasnik je i izvršilac projekta izgradnje vetroparkova Alibunar i Malibunar.