Velika Gorica dobija prečistač otpadnih voda od 13 miliona evra

Vesti | Region | Održivi razvoj

VG Vodosnabdevanje raspisala je javni konkurs za gradnju srca projekta Aglomeracije Velika Gorica – gradnju prečistača otpadnih voda.

Foto: Grad Velika Gorica

Projektovanje i rekonstrukcija uređaja za prečišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnja nadzorno upravljačkog sistema, projekat je procenjene vrednosti 97 miliona kuna (oko 13 miliona evra), plus PDV, koji bi kroz tri godine trebao doneti novi prečistač otpadnih voda kapaciteta 74.000 ES (ekvivalent stanovnika) i trećeg stepena prečišćavanja. Postojeći prečistač otpadnih voda pušten je u rad daleke 1973. godine s kapacitetom 35.000 ES.

„Financiranje gradnje osigurano je s 69 odsto sredstava iz fondova Evropske unije, tu su i sredstva Hrvatskih voda, odnosno države, a mi učestvujemo sa 9 odsto. Gorici kao gradu koji raste treba kapacitet od 60.000 ES, ali za buduća vremena gradi se 74.000 ES. Dobićemo savremen uređaj koji će biti tehnologije visokog nivoa, a od postojećeg prečistača ostaće 20 odsto. jer je potrebno i za vreme gradnje da dva postojeća bazena budu u funkciji“, izjavio je za  Tomislav Jelisavac, direktor VG Vodosnabdevanja, koji se s obzirom na postojeće konkurse, u drugim gradovima očekuje više ponuda.

Ovaj konkurs obuhvata projektovanje (idejni projekat – izmena/dopuna ako je nužno, glavni projekat, izvedbeni projekat, projekat izvedenog stanja), ishođenja odobrenja i dozvola, izgradnju uređaja i instaliranje nadzornog upravljačkog sistema, puštanje uređaja u pogon i obuku osoblja. Rok za dostavu ponuda je 14. april, a kada dođe do potpisivanja ugovora s odabranim izvođačem radova, isti će imati rok od 36 meseci da novi prečistač pusti u pogon.

„Oformili smo tim tehnologa, ekonomista i pravnika unutar kompanije koji će se baviti prečistačem i odgovaranjem na pitanja zainteresovanih izvođača, sve kako bi proces uspešno sproveli i dobili kvalitetnog izvođača“, dodaje Jelisavac uz napomenu i kako su pri kraju izvedbeni projekti za kanalizacionu mrežu i s dolaskom stabilnih vremenskih prilika očekuje se početak postavljanja 145 km cevovoda.

Izvor: Grad Velika Gorica