Uskoro upotrebna dozvola za vetropark na Možuri

Vesti | Region | Vetar

Photo: EP

Komercijalna proizvodnja struje iz vetroparka u Ulcinju, kako su kazali iz Ministarstva ekonomije Crne Gore počeće početkom naredne godine.

– Na elektroenergetsku mrežu CGES-a priključena je trafostanica 110/30 kilovolti Možura. Probni rad vetroelektrane očekuje se kada se steknu svi tehnički uslovi, a to podrazumeva zakonom propisanu proceduru koju u delu potrebnih odobrenja izdaje elektroenergetski inspektor, naveli su u CGES-u.

Nakon završetka probnog rada, koji je prema ranijim najavama, trebalo da počne krajem novembra, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaće upotrebnu dozvolu za vetropark na Možuri, nakon čega sledi stvarna proizvodnja struje za domaćinstva.

Kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering, koja je glavni izvođač radova na Možuri, postavila je tokom leta ukupno 23 vetroturbine.

Ukupna vrednost investicije u vetroelektranu na Možuri je veća od 89 miliona.

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cena električne energije proizvedene u vetroelektrani biti zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 evra po megavatsatu.

Izvor: RTCG

Milisav Pajević