Uskoro međunarodni javni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje šetališta u Budvi

Vesti | Turizam | Region

Ministarstvo održivog razvoja i turizma – Direktorat Glavnog državnog arhitekte, u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Opštinom Budva, tokom septembra 2019. godine, objaviće međunarodni, javni, jednostepeni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje za šetalište u Budvi koje će obuhvatiti zaleđe Slovenske plaže i plaže u Bečićima, uključujući i njihovo povezivanje.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Cilj konkursa je otvaranje mogućnosti za kreiranje kvalitetnih i inovativnih predloga funkcionalnog i oblikovnog rešavanja Budvanskog šetališta, kao najznačajnije pešačke komunikacije – promenade tipa „lungo mare“.

Inače, je poznato da je to nazaobilazni atribut i element prepoznatljivosti mediteranskih naselja za koji, u ovom slučaju, kroz konkursna rešenja treba osmisliti adekvatnu fizionomiju.

Arhitektonsko rešenje uređenja zone šetališta, kao dominantnog urbanističkog obeležja Budve i Bečića, treba istovremeno da bude i impuls za adekvatna rešenja na planu sanacije zatečenog stanja u prostoru, posebno u kontaktnim zonama duž Budvanske rivijere.

Milisav Pajević