U Vojvodini vlada povoljna klima za – investiranje!

Vesti | Srbija

Konferencija „Investirajte u Vojvodinu“ (Invest in Vojvodina), u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i kompanije „Color media communications“, a uz medijsku podršku magazina „Diplomacy&Commerce“, održana je danas u PKV, u cilju predstavljanja investicionih potencijala AP Vojvodine, privrednih kretanja i razvoja ekonomije u AP Vojvodini i Republici Srbiji (RS), trgovinske i regionalne saradnje, primera dobre prakse, kao i načina za dalje unapređenje investicione klime u nastojanju privlačenja novih investitora, ali i širenja obima postojećih aktivnosti.

Foto: PKV

Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da je RS danas lider regiona u privlačenju stranih direktnih investicija (SDI), a Vojvodina, kako je istakao, svakako njen najsnažniji zamajac.

„To je rezultat konzistentne ekonomske politike Vlade RS i Pokrajinske vlade, kao i svih njenih institucija, ali i svih aktivnosti komorskog sistema RS na čelu sa Privrednom komorom Srbije i PKV, razvojnih agencija, trgovinskih predstavništava i ambasada u zemlji. Zato smo i odlučili da zajedno sa ‘Kolor pres grupom’ upriličimo jedan ovakav skup i na jednom mestu okupimo sve najznačajnije aktere,“, naglasio je Vučurević. Podsetio je da je spoljnotrgovinska razmena vojvođanske privrede za prvih sedam meseci tekuće godina iznosila 7,3 milijarde evra. Od toga je ostvaren ukupan izvoz u iznosu od skoro 3,5 milijarde evra, što je povećanje od devet odsto u odnosu na isti period prethodne godine. „Napomenuću i da vojvođanski privrednici ostvaruju 35 odsto ukupnog izvoza RS. Između ostalog, to je svakako rezultat novih investicija i novih pogona, novih tržišta“, rekao je Vučurević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević naglasio je da današnja konferencija treba da da presek aktuelnog stanja privrednih kretanja kod nas i dodao da je stvorena dobra klima za ulaganje, da, kako je rekao, naše kompanije dobro posluju, raste i spoljnotrgovinska razmena, industrijska proizvodnja, sektor usluga, turizam.

Foto: PKV

„Sveukupno je u Srbiji i Vojvodini u poslednjih nekoliko godina dobra klima za ulaganje, a to govore i podaci – četiri i po procenta rasta BDP u prošloj godini, koji je bio najviši u prethodnoj dekadi. Sve su to dobri signali, ali tu ne smemo stati. Ove godine se očekuje rast od tri do 3,5 procenata, očekuje se dobra godina u agraru, osim nešto malo podbačaja u proizvodnji pšenice zbog vremenskih uslova, sve ostale kulture će dati prinose iznad proseka što će dodatno doprineti rastu BDP. Tendencije i brojke govore i za prvih šest meseci ove godine da se pozitivni trendovi nastavljaju“, rekao je Milićević. Podsetio je da je, prema godišnjem izveštaju britanskog lista „Fajnenšal tajms“ (Financial times), Srbija na prvom mestu po broju direktnih stranih investicija, mereći to veličinom ekonomije. „To zaista govori da smo na dobrom putu u privlačenju i domaćih i stranih investicija, jer ambijent je jednak za sve. Potrebno je da to i nastavimo, a i da kreiramo nove modele, mere, instrumente kojima ćemo podsticati dodatne investicije“, rekao je Milićević.

U svom obraćanju, predsednik „Color Press Group“ Robert Čoban istakao je da, otkad je magazin „Diplomacy&Commerce“ pokrenut 2016. godine, uz njega svakog septembra izlazi i dodatak „Invest in Vojvodina“, a da je ovo prvi put da se uz dodatak, održava i konferencija ovog tipa, koja je okupila sve relevantne činioce – komorski sistem, predstavnike republičke, pokrajinske, gradske vlasti, strane ambasadore, privredu, domaće i strane kompanije.

Razvojna agencija Vojvodine na konferenciji predstavila je investicione potencijale u Vojvodini, prof. dr Vesna Bengin predstavila je Institut Biosens kao primer dobre prakse, a prisutnima su se u okviru tri panela „Različite industrije, jedan cilj: stabilna ekonomija“, „Regionalna međukomorska saradnja: nova šansa za rast“ i „Cirkularna ekonomija: održiva ekonomija u Republici Srbiji“, obratili ambasadori, predsednici PKS i privrednih komora iz Severne Makedonije, Republike Srpske, županije Čongrad, Segedin i Grčko-srpske privredne komore, kao i privrednici.

Konferenciji su prisustvovali ambasadori i predstavnici ambasada u Republici Srbiji (Italija, Japan, Slovenija, Maroko, Egipat, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Rumunija, Hrvatska), počasni konzuli Slovenije i Tunisa, privrednici, direktori banaka, poljoprivrednih udruženja, zadruga i klastera, predstavnici Novosadskog sajma, Kliničkog centra Vojvodine, Univerziteta u Novom Sadu i drugih relevantnih institucija iz zemlje i inostranstva, koji svojim radom i zalaganjem doprinose pospešivanju privrednog ambijenta.

Izvor: PKV