U toku međunarodni kamp „Povratak Ibisa“

Foto: pzzp.rs

Na području Specijalnog rezervata prirode „Obedska bara“ u toku je 25. međunarodni volonterski ekološki radni kamp pod nazivom „Povratak Ibisa“, koji se u kontinuitetu održava od 1992. godine.

Ovogodišnji volonterski radni kamp, koji traje od 20. avgusta do 2.septembra 2017, neposredno organizuju Mladi istraživači Srbije i Udruženja građana „Zeleni pogled“ iz Kupinova, uz partnersku saradnju sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, JP „Vojvodinašume“, Opštinom Pećinci i Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Na kampu na Obedskoj bari u 2017. učestvuju volonteri iz devet zemalja Evrope i Azije. Volonteri su pristigli iz Češke, Japana, Južne Koreje, Nemačke, Španije, Rusije, Italije, Belgije i Srbije. Na terenu se dnevno okuplja 20-ak učesnika, koji rade na revitalizaciji vlažnih livada, plitkih bara i pašnjaka, kroz uklanjanje invazivne i alohtone vegetacije, pre svega žbunja i niskog drveća. Cilj je da se ponovo otvore zarasla vodena-barska staništa, da se kreiraju pogodni uslovi za opstanak retkih biljnih i životinjskih vrsta i omogući nesmetan protok vode. U saradnji sa lokalnim stanovništvom i upravljačem Rezervata, radi se na ponovnom oživljavanju tradicionalnog stočarstva, kako bi se revitalizovane površine dugoročno sačuvale i održivo koristile na dobrobit lokalne zajednice. Lokaliteti gde će se provoditi većina radova tokom radnog kampa su depresije između srednjovekovne tvrđave Kupinik i crkve Majke Angeline kod Kupinova i ušće Revenice u Potkovicu Obedske bare, kod Obreža.

Učesnike volonterskog ekološkog kampa posetili su 23. avgusta 2017. predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine (Brankica Tabak, podsekretar) i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (Biljana Panjković, direktorica, Slobodan Puzović i Vladimir Dobretić), zajedno sa predsednicom Opštine Pećinci Dubravkom Kovačević Subotički i njenim zamenikom Zoranom Vojkićem.

Podsekretar Brankica Tabak se zahvalila učesnicima kampa na dolasku i želji da pomognu očuvanju Obedske bare i istakla njihovu pozitivnu energiju. Biljana Panjković je naglasila višestruki značaj kampa, pre svega kroz pomoć retkim vrstama i staništima i kroz promociju naše prirodne baštine u zemljama iz kojih volonteri dolaze, uz isticanje da je rezultat višedecenijskog postojanja ekoloških radnih kampova to što se nakon 60 godina crni ibis ponovo vratio na Obedsku baru. Dubravka Kovačević Subotički je istakla da lokalna samouprava pruža punu logističku podršku organizaciji kampa, svesna značaja očuvanja i održivog razvoja područja Obedske bare, uz konstataciju da strani volonteri boraveći na teritoriji Opštine imaju priliku da se upoznaju sa njenim kulturnim i istorijskim nasleđem.

Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata i Pokrajinskog zavoda posetili su i Vizitorski centar upravljača Rezervata “ JP „Vojvodinašume“ kod Obreža, gde su ih Ivana Vasić i Ivana Lozjanin upoznale sa stanjem u zaštićenom području, projektima koji se trenutno provode na revitalizaciji ugroženih staništa i održivom razvoju turizma.

izvor: pzzp.rs

Sandra Jovićević