U Novalji uskoro niče solarna elektrana vredna 10 miliona evra

Na području Ličko-senjske županije, tačnije Grada Novalje, uskoro kreće izgradnja samostojeće fotonaponske elektrane vredne 10 miliona evra koja će proizvoditi 25GWh električne energije godišnje, saopštila je Hrvatska privredna komora. Reč je o projektu kompanije „RP Global“, koja je u Hrvatskoj već realizovala investicije u vetroelektrane „Danilo“ u šibenskom zaleđu i „Rudine“ u Dubrovačkom primorju, a ovo im je prvi projekt ovakvog tipa u ovoj oblasti.

Foto-ilustracija: Unsplash (Zbynek Burival)

Investicija bi lokalnoj samoupravi trebala donositi oko 250.000 kuna (32.000 evra) godišnje, stoga ne čudi što su lokalne vlasti jako brzo izašle u susret investitoru potpisivanjem Ugovora o finansiranju Izmena i dopuna Prostornog plana Ličko-senjske županije. Njime se poboljšavaju uslovi gradnje solarnih parkova, odnosno povećava se postotak maksimalne pokrivenosti terena solarnim pločama sa 25 na 50 odsto površine građevne čestice.

“Pre svake odluke o ulaganju nezaobilazan korak je susret s predstavnicima lokalne zajednice, a afirmativne i aktivne lokalne vlasti najbolje je što ozbiljan investitor može poželeti. To onda i nas dodatno motivira da takvu dobrodošlicu opravdamo i uzvratimo otvorenim i korektnim odnosom. Od pripreme projekta i gradnje pa sve do vođenja pogona i održavanja, trudimo se što više da zapošljavamo lokalne ljude. Govorimo o modernoj tehnologiji u kojoj nema velikog zapošljavanja, ali nama je svako radno mesto značajno”, ističe direktor „RP Globala“ i zamenik predsednika Zajednice obnovljivih izvora energije HGK Bojan Reščec, dodajući kako uz već spomenute prihode lokalne samouprave očekuju i šire benefite za područje Novalje i ostrva Paga.

Solarna elektrana u Novalji samo je deo vrlo ambicioznih planova „RP Globala“ u Ličko-senjskoj županiji. “Teško je u ovom času govoriti o konkretnim brojkama, ali nadamo se da ćemo kroz godine koje dolaze govoriti o trocifrenim megavatima i milionima evra ulaganja”, poručuje Reščec.

Prema izveštaju HROTE-a, u Hrvatskoj je prošle godine proizvedeno 72.016.131 kWh električne energije iz fotonaponskih elektrana, a ukupna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije porasla je za 16,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Udeo fotonaponskih elektrana u ukupnoj instalisanoj snazi (MW) je 6 odsto.

Svi instalirani proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije i kogeneracije u 2019. godini ukupne instalirane snage 877,38 MW proizveli su ukupno 2.882.229.100 kWh, s tim da je na hrvatski elektroenergetski sistem priključeno ukupno 48,5 MW novih postrojenja.

Izvor: OIE Hrvatska