U Nemačkoj dovršen hibridni sistem za proizvodnju energije snage 34 MW

Foto: Printscreen Youtube/BayWa r.e

Kompanija BayWa r.e. završila je izgradnju solarnog parka od 10 MW na oko 50 km severno od Bajrojta (Nemačka), koji je povezan sa mrežom postojeće vetroelektrane od 24 MW.

Glavni izazov za ovaj inovativni projekat bio je razvoj idejnog rešenja koje bi garantovalo vezu visokog kapaciteta, istovremeno proizvodeći energiju i iz energije vetra i iz solarne energije.

„Hibridni projekti i dalje su u manjini u Nemačkoj i zato imamo ograničeno iskustvo sa takvim sistemima. To se odnosi na projektante koliko i na operatore mreže. Obe strane moraju blisko sarađivati kako bi osigurao uspeh“, objasnio je Džed Gerd Beijkoler, menadžer u kompaniji BayWa r.e.

Smanjenje troškova povezivanja na mrežu

Iako su povećana saradnja i radna snaga potrebni za ove vrste hibridnih sistema, oni se zapravo pokazuju kao isplativi jer zahtevaju samo jedno priključenje na mrežu. „Mogli smo priuštiti solarni park samo zato što smo uspeli da iskoristimo postojeću vezu sa vetroparkom“, kaže Džed Gerd Beijkoler.

Osim što su isplativi, hibridni sistemi će u budućnosti postati popularniji i zbog pozitivnih uticaja na elektroenergetsku mrežu.

Pročitajte još:

Korišćenje električne mreže

Filip Kunz, koji upravlja odsekom za hibride i skladištenje u BayWa r.e. kaže da udeo energije iz obnovljivih izvora i dalje raste u Nemačkoj, ali proizvodnja vetra i solarne energije podložna je prirodnim fluktuacijama tokom vremena, što može dovesti do uskih grla kapaciteta mreže.

Foto: Printscreen Youtube/BayWa r.e

„Detaljna analiza proizvodne snage solarnih i vetroelektrana na licu mesta omogućava donošenje odluka u vezi sa veličinom farme i tačkom priključenja, u potpunosti koristeći električnu mrežu. Moramo težiti ka većem prelasku na hibridne sisteme koji nas ‘vuku’ unapred“, zaključio je Kunz.

Planirano je proširenje od 22 MW

Pozitivna iskustva iz ovog projekta dovela su do toga da se kompanija zainteresuje za dodatno proširenje elektrane za 22 MW.

Direktor prodaje Sabajn Rulof Sikt je objasnio da snaga njihove grupe leži u njihovoj diverzifikaciji u pogledu solarne i energije vetra.

„To je značajno doprinelo uspehu projekta. Ne samo da smo upravljali konceptom, planiranjem i izgradnjom, već smo obezbedili i solarne panele putem našeg poslovanja sa solarnom distribucijom,“ kazao je on.

Izvor: PV Europe