Posetioci indijskog kafića smeće mogu da zamene za hranu (VIDEO)

Foto-ilustracija: Unsplash (Ibrahim Rifath)

U Indiji je u oktobru otvoren kafić sa nazivom „Kafić otpada“ (Garbage Cafe) koji daje hranu u zamenu za smeće. Na taj način postiže dva cilja – podizanje svesti o štetnosti plastičnog otpada i obezbeđivanje hrane za sve.

Opštinska zajednica grada Ambikapur koja je otvorila ovaj kafe-restoran, koji nosi moto „Što više smeća, ukusnija hrana“ (“More the waste, better the taste”).

U Indiji otpad predstavlja ogroman problem, koji umnogome doprinosi zagađenju. U većini gradova se najveći deo otpada ne prerađuje. Nedovoljan je broj sistema za preradu otpada, naročito kad se uzme u obzir da se na dnevnom nivou u Indiji napravi oko 25.ooo tona otpada.

Gradske vlasti su podržale ovu inicijativu. Smatraju da je to dobro rešenje i za snabdevanje hranom, jer svako ko donese pola kilograma plastičnog otpada dobija obrok, a dešava se da dođe i čitava porodica i donese čak 7 kilograma otpada. Kafić je smešten na prometnom mestu te do njega stiže dosta ljudi.

Ambikapur je bio drugi na listi indijskih gradova po čistoći ove godine. Podstiče privatne kompanije da recikliraju papir i prodaju plastiku. Plastika koja bude sakupljena u ovom kafiću biće iskorišćena za uzgradnju puteva, za koji smatraju da će opstati i za vreme monsuna.

Foto-ilustracija: Unsplash (Monthaye)

Još neke opštine i gradovi u Indiji su podržali ovakav stav i sproveli slične akcije. Škole u Zapadnom Bengalu daju besplatnu hranu subotom ko donese 1 kilogram plastičnog smeća. U Muluguu dobijaju 1 kilogram pirinča za 1 kilogram plastike.

Vlada namerava da otvori ovaj lanac kafića i u Nju Delhiju, gde više od 70 odsto plastike čini plastika za jednokratnu upotrebu, od koje najveći deo završi na deponijama. Prošle godine je iz stomaka krave uklonjeno čak 70 kilograma plastike. Ove u Indiji povlašćene životinje često gladne preturaju po smeću na ulicama i tako pojedu i velike količine plastike.

Jelena Cvetić