Tesla uvodi mogućnost iznajmljivanja solarnih panela – uz malu začkoljicu!

Solarni paneli, proizvedeni od strane američke kompanije Tesla, su duži vremenski period predstavljali sinonim za skupoću. Kako bi zaustavio pad poslovanja u polju proizvodnje čiste energije, proizvođač je u prvoj polovini 2019. godine odlučio da spusti cenu proizvoda. Kupci u pojedinim delovima Sjedinjenih Američkih Država sada mogu da se napajaju energijom iz Teslinih solarnih panela za samo 1,75 dolara po vatu, uključujući i troškove ugradnje, što je za 16 odsto manje od nacionalnog proseka – 2,09 dolara po vatu.  Tesla je nedavno uvela još jednu pogodnost za korisnike iz u sledećim saveznih država – Arizone, Kalifornije, Konektikata, Masačusetsa, Nju Džersija i Nju Meksika – mogućnost iznajmljivanja solarnih panela.

Foto-ilustracija: Pixabay

Za mali solarni sistem snage 3,8 kW zainteresovani stanovnici Arizone će mesečno izdvajati 50 dolara, za srednji snage 7,6 kW biće im potrebno 100 dolara, dok će ih veliki snage 11,4 kW koštati 150 dolara. Pored panela, „pretplata“ uključuje i ostali neophodan hardver, ugradnju, korisničku podršku i održavanje.

Još jedan dodatni razlog da korisnik između kupovine i iznajmljivanja solarnih panela izabere drugu opciju je i odsustvo vremenski zahtevnih pregovora i prikupljanja hrpa papira.

Ipak, ponuda nije toliko idealna koliko vam prvobitno izgleda. U trenutku kada odustanu od iznajmljivanja, korisnici će biti prinuđeni da Tesli plate naknadu za skidanje solarnih panela sa krova njihovog objekta i to u iznosu od 1500 dolara.

Prema tvrdnjama kompanije, prosečna proizvodnja malog solarnog sistema se kreće između 16 i 19 kWh, što će najviše odgovarati vlasnicima kuća površine od 93 m2 do 186 m2 s mesečnim računom za struju u rasponu između 60 i 70 dolara. Srednji solarni sistem je namenjen kućama od 186 m2 do 279 m2 koje električnu energiju mesečno plaćaju između 120 i 150 dolara. Vlasnicima kuća većih od 279 ms mesečnom potrošnjom električne energije od 180 do 220 dolara se preporučuje veliki solarni sistem.

Iznajmljivanje je svakako jedan od načina da zaokružimo linearnu ekonomiju, a da li će iznajmljivanje od strane Tesle zaživeti u praksi ili će 1500 dolara demotivisati Amerikance da ga prigrle, ostaje da vidimo.

Jelena Kozbašić