Sidnej se u potpunosti snabdeva električnom energijom iz obnovljivih izvora

Od 1. jula, svi javni objekti, poput gradske većnice, sportskih centara i ostalih zgrada u vlasništvu grada, kao i rasveta, u najvećem australijskom gradu Sidneju napajaju se isključivo strujom proizvedenom iz obnovljivih izvora dostupnih na lokalnom nivou.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jamie Davies)

Apsolutna energetska tranzicija je omogućena ugovorom o kupovini električne energije sa kompanijom „Flow Power“, vrednom oko 53 miliona evra. Predviđa se da će ovaj poduhvat rezultovati godišnjim uštedama od oko 443 hiljade evra na računima za struju u narednih 10 godina. Takođe, emisije ugljenika biće umanjene za 20 hiljada tona u godinu dana.

Grad u Australiji je još 2016. godine „zasukao rukave“ i usmerio svoje aktivnosti ka ublažavanju sopstvenog ugljeničnog otiska. Konačne težnje Sidneja su da do 2030. godine smanji emisije ugljenika za 70 odsto. Prema proračunima vlasti, zahvaljujući ugovoru o kupovini lokalno proizvedene električne energije čistog porekla, ovaj cilj bi mogao da bude ispunjen šest godina ranije.

Nadležni organi su se za nabavku struje iz neposredne okoline odlučili kako bi podstakli ekonomski razvoj zajednice i otvaranje zelenih radnih mesta na svom terenu. Energetske potrebe grada zadovoljavaće najveća vetroelektrana u australijskoj saveznoj državi Novi Južni Vels, snage 270 MW, koju čini 75 vetroturbina, visokih 200 metara, kao i dve solarne elektrane. Jedno od ta dva postrojenja imaće snagu 3 MW i pripada neprofitnoj volonterskoj organizaciji koju finansiraju građani. Sunčani kilovat-časovi u energetskom miksu Sidneja poticaće i iz solarne elektrane Bomen, snage 120 MW. Na 250 hektara zemlje prostire se 310.000 modula – i to efikasnijih, bifacijalnih.

Još jedan energetski „trend“ koji su Australijanci prisvojili u cilju neutralisanja svog doprinosa klimatskim promenama jeste i izgradnja solarnih elektrana na krovovima opštinskih kompleksa. Očekuje se da će do polovine 2021. godine na građevinama u svojini grada biti 7.800 solarnih panela, istakao je gradonačelnik Klover Mur.

Sidnej osvetljava 23.000 uličnih svetiljki, od kojih je 6.000 komada – LED. U planu je da se zameni i osavremeni još 12.000 sijalica.

Jelena Kozbašić