Reciklirana plastika skuplja od nove

Borba za smanjenje evropskog plastičnog otpada mogla bi da poskupi za četvrt milijardi dolara godišnje pošto cena reciklirane plastike skače. Poslednjih meseci cena granula od reciklirane plastike, koje se koriste za pravljenje proizvoda poput boca za bezalkoholna pića, veća je od cene nove plastike.

Foto-ilustracija: Unsplash (Vivianne Lemay)

Godinama je proizvodnja plastičnih proizvoda od reciklirane plastike bila jeftinija nego proizvodnja od nove, koja se pravi od fosilnih goriva, tako da je održiva opcija bila i ekonomski opravdana opcija, piše britanski Gardijan.

Međutim, prema mišljenju eksperata, sada je vodećim kompanijama iz prerađivačke industrije jeftinije da koriste novu plastiku.

Izveštaj S&P Global Platts, stručnjaka za tržište sirovina, otkrio je da je tona reciklirane plastika sada za 72 dolara skuplja nego tona nove.

Analitičari kažu da je taj trend delom posledica rasta tražnje zbog uključivanja reciklirane plastike u nove proizvode. Pored toga, nova plastika je postala jeftinija zbog „poplave“ proizvoda petrohemijske industrije iz SAD, a kao rezultat buma u sektoru gasa iz škriljaca.

Istovremeno analitičari upozoravaju da bi održivi deo prerađivačke industrije širom Evrope taj rast cena mogao da košta 250 miliona dolara godišnje.

Iako bi mnogi veliki proizvođači mogli da imaju problema sa „vraćanjem“ mašina na novu plastiku, mali će verovatno morati da „okrenu leđa“ recikliranoj plastici kako bi smanjili troškove.

U svetlu borbe protiv plastike to bi moglo da znači da će proizvođači plastičnih flaša ili korpica za voće podstaći tražnju nove plastike, proizvedene od fosilnih goriva, umesto da ponovo koriste stare, reciklirane boce i palete.

Proizvođači plastične ambalaže pod pritiskom su da više koriste recikliranu plastiku kako bi smanjili zagađenje, pored ostalog okeana.

Koka-kola u Evropi planira da smanji količinu nove plastike u svojim bocama na 50 odsto u naredne dve godine. Takođe namerava da promeni boju flašice za Sprajt iz zelene u providnu kako bi osigurala da se 100 odsto flašica ponovo koristi.

Britanija pak planira da uvede taksu kompanijama koje ne koriste najmanje 30 odsto reciklirane plastike u svojim proizvodima. Do tada će kompanijama možda biti jeftinije da kupuju novu plastiku za pakovanje svojih proizvoda.

Uz taksu na upotrebu nove plastike, stručnjaci pozivaju britansku vladu da podrži plan povećanja količine reciklirane plastike na tržištu.

To može da znači podsticaje za nove reciklažne pogone, unapređenje kapaciteta za recikliranje na lokalnom nivou ili uvoz granula od reciklirane plastike iz Latinske Amerike.

Izvor: Gardijan/Euractiv