Radojičić: Pošumljavanjem i očuvanjem prirodnih dobara do Zelene prestonice Evrope

Vesti | Srbija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je da je pošumljavanje jedan od osnovnih načina adaptacije glavnog grada na klimatske promene sa ciljem da Beograd bude što zdraviji i zeleniji grad.

Foto: pixabay

On je istakao da Grad u domenu svojih nadležnosti radi na realizaciji projekata adaptacije na klimatske promene pošumljavanjem.

„S obzirom na sve veći uticaj klimatskih promena na život i rad stanovnika Beograda, Grad radi na realizaciji projekata intezivnijih pošumljavanja.

Osnovna namena ovogodišnjeg pošumljavanja je zaštita od poplava, stabilizacija podzemnih voda, vetro zaštini pojas sa leve strane reke Dunav kao i popuna postojećih ugroženih drvoreda na teritoriji Grada“, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik kaže da je ukupna vrednost aktivnosti pošumljavanja i sadnje drvorednih stabala u 2019. godini oko 75 miliona dinara.

„Do sada, u fazi prolećnog pošumljavanja pošumljeno je preko 20 hektara, a izvršena je priprema terena u priobalju reke Save radi zaštite od poplava na oko 15 hektara. Samo u okviru popune ugroženih drvoreda u Beogradu je zasađeno 412 novih drvorednih stabala, dok je od početka 2018. Beograd bogatiji za oko 3.000 novih sadnica“, precizirao je on i dodao da pošumljavanjem grada se smanjuje efekat urbanog toplotnog ostrva, koji je najviše izražen u toku letnjih meseci kada su klima uređaji stalno uključeni. Drveće apsorubuje toplotnu sunčevu energiju i na taj način umanjuje temperaturu u letnjim mesecima.

Prema njegovim rečima Beograd vodi računa o svojim prirodnim dobrima koja daju „pluća” našoj prestonici.

„Grad Beograd izdvaja oko 144 miliona dinara na zaštitu Kosmaja, Zvezdarske šume, Košutnjaka i drugih prirodnih dobara“,  istakao je Radojičić i objasnio da zaštita podrazumeva obnavljanje drvoreda, košenje, održavanje mobilijara i obeležavanje drveća, te se tako doprinosi zdravijem životu u prestonici.

Gradonačelnik podseća da je u ovom trenutku oko 15 odsto teritorija grada pokriveno zelenim površinama i da je plan da ih do 2025. godine bude čak za 10 odsto više, što znači da će oko 25 odsto teritorije glavnog grada buti pokriveno zelenim površinama.

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik Beograda najavljuje da će se Beograd kandidovati za Zelenu prestonicu Evrope.

„Posebno me raduje činjenica da Grad Beograd priprema kandidaturu za nagradu Zelene prestonice Evrope 2022. godine. Reč je o prestižnoj nagradi koju dodeljuje Evropska Komisija, a prethodni dobitnici su bili između ostalih Helsinki, Hamburg i Ljubljana.

Trenutni cilj nam je da uđemo u finale ovog takmičenja kako bi kao finalisti ušli u mrežu zelenih gradova Evrope i kroz saradnju sa tim gradovima primenili najbolje prakse i kod nas u Beogradu.

Nadamo se da ćemo posvećenim radom i konkretnim i vidljivim rezultatima kroz par godina uspeti da ponesemo ovu značajnu titulu“, istakao je gradonačelnik i dodao da će razvoj Beograda kao zelenog grada doprineti boljem i zdravijem životu svih građana prestonice.

Izvor: Grad Beograd

Milisav Pajević