Prvi solarni i hibridni trimarani za putnički prevoz u Boki kotorskoj

Mobilnost

Kako je saopšteno na fejsbuk stranici Bella Boka, sa tivatskih Pina uskoro će zaploviti prvi solarni i hibridni trimarani za putnički prevoz u Boki kotorskoj.

Foto: Bella Boka

Solarni brod Elettra i hibridni Gracijana deo su projekta Bella Boka, a sagradila ih je istoimena kompanija, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne Komore Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

„Projektom Bella Boka – održivi vodeni transport solarnim trimaranima u Boki kotorskoj uspostaviće se javni linijski prevoz kroz Bokokotorski zaliv, što će pozitivno uticati na rešavanje problema zagušenja u drumskom saobraćaju, posebno tokom letnje sezone, kada se zbog gužvi u saobraćaju od Kotora do Herceg Novog u najboljem slučaju stiže se za sat i po, do dva sata.

Brodovima, trajanje tog putovanja biće prepolovljeno“, poručuju iz UNDP-a.

Ukupna investicija projekta, jedinstvenog na Mediteranu je 4.259.000 evra, dok sufinansiranje preko UNDP projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori iznosi 150.000 evra.

„Projekat će takođe uticati na smanjenje nivoa emisija štetnih gasova, uključujući ugljen-dioksida, te ponuditi posetiocima uzbudljiv i inspirativan doživljaj ekološkog putovanja, ali i podržati razvoj Crne Gore kao ekološki prihvatljive turističke destinacije.

Predviđena je izgradnja još četiri hibridna plovila, kapaciteta 60 osoba, po brodu i pet potpuno električnih brodova kapaciteta 30 osoba, po brodu”, poručuju iz UNDP-a.

Kako je ranije saopšteno karta će koštati od tri do pet evra, koliko trenutno košta autobuski javni prevoz u Boki, a postojaće mesečne i godišnje karte kao i popusti za radnike, đake i penzionere.

Milisav Pajević