Protest u Beogradu protiv izgradnje MHE na Staroj planini

Ispred Palate Srbije nNovom Beogradu u petak, 21. februara, više desetina ljudi je protestovalo protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj Planini.

Foto: Wikipedia/Bancika

Učesnici protesta u organizaciji udruženja „Odbranimo reke Stare planine“ zahtevaju od ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana da bez odlaganja sprovede odluku o uklanjanju cevi iz Rakitske reke. Ta odluka je doneta, ali nije sprovedena.

Predstavnik udruženja koje se zalaže za zaustavljanje izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj Planini Aleksandar Jovanović izjavio je za agenciju „Beta“ da su ministar i njegovo ministarstvo doneli dva rešenja u januaru i aprilu prošle godine, o uklanjanju cevi iz korita velikih reka, koje se odnosi i na Rakitsku reku, ali se to ne sprovodi.

Kako je tom prilikom izjavio: „Ili ima pravne države, ili ima mini-hidroelektrane ‘Zvonce’. Nisu građani nadležni da sprovode zakon, ali mogu da kažem da ta hidroelektrana neće raditi. Za četiri godine nije izgrađena nijedna mini-hidroelektrana na Staroj Planini, narod je stao u odbranu svojih reka“.

Po njegovim rečima, pokušavanjem nastavljanja izgradnje mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci, iz koje se vodom snabdeva nekoliko sela čije bi vodosnabdevanje bilo ugroženo izgradnjom hidroelektrane, predstavlja kršenje zakona o vodama, o šumama i o zaštiti životne sredine.

Protest ispred Palate Srbije su nadvikivanjem uz pomoć megafona ometali predstavnici investitora koji bi da gradi mini-hidroelektranu na Rakitskoj reci. Oni tvrde da protestuju „propali investitori koji su hteli da grade hidroelektrane, a nisu uspeli“.

Izvor: Zelena Srbija