Pošumljavanje Beograda počinje 17. novembra

Foto-ilustracija: Unsplash (Kenny Luo)

Velika akcija pošumljavanja Beograda počeće 17. novembra, u okviru akcije „Zasadi drvo“, a uporedo sa njom i akcija „Drvo generacije” u toku koje će prvaci u svim osnovnim školama posaditi po jedno drvo koje će čuvati tokom pohađanja osnovne škole, odnosno osam godina, najavio je član Gradskog veća Dragomir Petronijević.

Prema njegovim rečima, svaka sledeća generacija će imati svoje drvo sa posebnim imenom, a za sadnju na javnim površinama, javne ličnosti će posredstvom aplikacije pozivati građane da učestvuju u sadnji.

„Urbanističkim planovima određene su zelene zone i mesta gde se sadi drveće. Podigli smo nivo pošumljenosti grada i cilj nam je da dođemo do 25 odsto, što je ambiciozno, ali ako se svi udružimo i ako se uključe privrednici i velike kompanije, onda je to sasvim izvodljivo“, rekao je Petronijević.

On je ponovio da će Grad Beograd pomoći prvacima, kao i da će do marta sledeće godine, kada se završava akcija, „Drvo generacije”, biti posađeno drveće u svih 197 beogradskih škola.

„Svi koji žele da učestvuju u sadnji drveća u Beogradu mogu da se prijave „Zelenilu – Beograd” i da izaberu mesto i vrstu sadnice. U akciji pošumljavanja učestvuju i „Srbijašume” sa kojima imamo odličnu saradnju“, istakao je Petronijević.

Foto-ilustracija: Unsplash (Annie Spratt)

On je naglasio da je važno kod dece i mladih razviti interesovanje za prirodu, da uče u prirodi, da mogu da se snađu u prirodi, da čitaju mape i da zato, između ostalog, Grad Beograd podržava sve takve akcije.

„Na ideju da realizujemo ove akcije došli smo nakon poplava u Borči, kada smo videli kako se odnosimo prema okolini, prema kanalima koji su zatrpani i zato smo i krenuli sa edukacijom da se smeće ne baca van mesta koje je za to određeno. U akciji pošumljavanja grada, kao i u akciji „Drvo generacije” učestvovaće i veliki broj javnih ličnosti, glumaca, muzičara i zato verujemo da će njihova popularnost među decom i građanima uticati da se akcija omasovi“, zaključio je Petronijević, dodajući da svako treba da krene od sebe kako bi se sačuvao grad.

Izvor: Grad Beograd