Podgorica dobija efikasnije celonoćno osvetljenje

Vesti | Region

Ministarstvo ekonomije i predstavnici Podgorice predstavili su juče u Delti štandove sa promotivnim materijalom u cilju obeležavanja 5.marta, Svetskog dana energetske efikasnosti.

Foto: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

„Nastavićemo intentzivno da radimo na na podizanju svesti građana u primeni mera energetske efikasnosti” kazao je Marko Radulović, generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost, prilikom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti.

Marko Radulović je kazao da je Ministarstvo ekonomije u prethodnom periodu, kroz projekte koje relizuje naročito u javnom sektoru, u okviru kojih je izvršena energetska sanacija više od 50 objekata, pokazalo da je moguće postići značajne uštede energije, čak i do 60 odsto, a što je najbolji pokazatelj potencijala za racionalizaciju potrošnje.

„Odnos prema životnoj sredini treba da bude odgovorniji i tom smislu Podgorica već niz godina sprovodi veliki broj aktivnosti i projekata upravo u cilju povećanja energetske efikasnosti i odgovornijeg odnosa prema životnoj sredini“ istakao je Dragutin Đeković, rukovodilac Službe za međunardonu saradnju Podgorice.

Đeković je podsetio na Energetske dane Podgorice, koji se sada već tradicionalno organizuju u Podgorici gde proizvođači i ljudi koji nude energetski efikasna rešenja mogu iste građanima približiti i učiniti dostupnim.

Foto: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

„Mi smo pre mesec dana potpisali mandatno pismo sa EBRD – Evropskom bankom za obnovu i razvoj, kojim smo ušli u projekat kojim ćemo dobiti kvalitetnu projektnu dokumentaciju za popravljenje i energetsku efikasnost preko 20 zgrada koje su u vlasništvu Grada Podgorice.

Takođe, pre dve nedelje smo potpisali ugovor o uvođenju LED tehnologije i javne rasvete gde ćemo u fazi I zameniti preko 11 050 lampi na teritoriji Glavnog grada, prvenstveno u ruralnom i perifernom području, gde ćemo dobiti efikasnije celonoćno osvetljenje i tim merama uštedeti preko 80 odsto električne energije iz kojih ćemo isplatiti ovu investiciju.

Ovo je potpuno novi, inovativni model koji je Glavni grad Podgorica razvio pre dve godine na Forumu održivosti u Beču. Ovaj „podgorički“ model je tada bio predložen ostalim lokalnim upravama u Evropi, kao model na koji se treba ugledati.

Trenutno radimo na projektu rekonstrukcije za fazu II koji obuhvata centar grada, što podrazumeva mogućnost da će Podgorica u narednim godinama postati, ako ne prva, onda među prvim gradovima u Evropi koji će u potpunosti uvesti LED tehnologiju u sistem javne rasvjete u Glavnom gradu.

Milisav Pajević