Planira se izgradnja četiri MHE u Priboju

Srbija

mhePreduzeće za izvođenje građevinskih radova i projektovanje „Ozon gradnja“ iz Novog Sada odabrani je potencijalni investitor za izgradnju četiri male hidroelektrane u opštini Priboj.

Na Javnom pozivu za dodelu lokacija za izgradnju malih hidroelektrana iz februara prošle godine, a koje je raspisalo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, ovaj investitor dobio je lokacije „Krajčinovići“, „Borak“, „Mumikole“ i „Ravna kosa“, dok je za MHE „Sastavci“ drugi odabrani investitor na listi.

Memorandum o razumevanju potpisan je u julu prošle godine između ovog investitora, opštine Priboj i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a njime se investitor obavezao da će u roku od 6 meseci ispitati mogućnost realizacije projekta, podneti generalni projekat i zahteve za sve potrebne dozvole resornom ministarstvu.

Predstavnik preduzeća „Ozon gradnja“, gospodin Nebojša Čađenović, u razgovoru za Energetski portal izjavio je da je projektna dokumentacija sa generalnim projektom za ove male hidroelektrane predata Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine pre oko mesec dana, kao i da je moguće realizovati sva četiri projekta. Izvođač radova će biti preduzeće „Ozon gradnja“, dok se početak radova očekuje na jesen ove godine, dodao je gospodin Čađenović.

Ove male hidroelektrane će se nalaziti na reci Lim u Priboju, a njihova instalisana snaga će biti 190kW za MHE „Mumikole“, 95kW za MHE „Ravna kosa“, 225kW za MHE „Borak“ i 160kW za MHE „Krajčinovići“, potvrdio je za Energetski Portal predstavnik ovog preduzeća, gospodin Čađenović.

Predviđeno je da MHE „Krajčinoviči“ godišnje proizvede 699MWh električne energije, MHE „Mumikole“ 853MWh električne energije, MHE „Ravna kosa“ 409MWh električne energije, a MHE „Borak“ 988MWh.

Sve MHE će imati po dve turbine tipa Pelton, osim MHE „Krajčinovići čiji će tip turbine biti Francis.

Od izgradnje MHE „Sastavci“ snage 240kW za koju je ovo preduzeće drugi odabrani investitor se odustalo, izjavio je gospodin Čađenović.

S.J.