Otvoren prvi EKO – Maksi supermarket

Vesti | Srbija

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je otvaranju ekološke prodavnice – Maksi supermarketa kompanije Delez, prve ovakvog tipa u Srbiji i na Balkanu.

U ovoj prodavnici, kompanija Delez Srbija zamenila je strandardni sistem hlađenja ekološkim sistemom koji je baziran na ugljen-dioksidu, čime je izbacila iz upotrebe standardni freon R404A, što doprinosi zaštiti životne sredine. Inovativno tehnološko rešenje podržano je od strane Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prilikom obilaska prodavnice, ministar Trivan je upoznat sa tehnološkim rešenjem rashladnog sistema, njegovim ekonomskim i ekološkim prednostima.

Naglašeno je da ovaj sistem znatno smanjuje emitovanje ugljen-dioksida u atmosferu od postojećeg, i da je za 25 posto energetski efikasniji, zbog čega predstavlja značajan iskorak u očuvanju životne sredine. Istovremeno, izbacivanjem iz upotrebe freona u sistemu rashlađivanja, kompanija Delez Srbija u svom poslovanju ostvaruje evropske ekološke standarde.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Trivan je izrazio zadovoljstvo što je Srbija učinila još jedan pionirski korak za Srbiju i Balkan, čime je potvrdila svoju posvećenost zaštiti životne sredine u čitavom regionu.

– Eliminisanje freona iz procesa rashlađivanja je izuzetno značajno sa stanovišta zaštite životne sredine, ali tu su i drugi koraci Deleza Srbija kao što je smanjenje upotrebe plastičnih kesa, što su važni rezultati, a još važnija je promena u našim glavama, promena u razmišljanju, da zaštita životne sredine nije samo stvar države, kompanija, ona je stvar svih nas, istakao je Trivan.

Ministar je pozvao kompaniju Delez Srbija da nastavi sa otvaranjem ekoloških prodavnica, i druge kompanije da se pridruže u uspostavljanju ekoloških standarda u svom društveno odgovornom poslovanju.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Posebno je naglasio značaj podrške Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu uspostavljanju prvog ekološkog rashladnog sistema u prodavnici, što je još jedan dokaz da Srbija ima dovoljno znanja i pameti za unapređenje zaštite životne sredine, a ono što još uvek nedostaje je novac.

Kventin Roje, generalni direktor Delez Srbija naglasio je da će kompanija nastaviti da obezbeđuje ekološke standarde u svom odgovornom poslovanju, radi budućih generacija.

– Uveli smo sistem naplate plastičnih kesa, zahvaljujući kojem smo smanjili njihovo korišćenje za više od  65 odsto i počeli da uspešno menjamo navike sugrađana. Zajedno sa potrošačima samo u prošloj godini reciklirali smo više od deset hiljada tona otpada. Odgovornost kompanije ogleda se i u tome da strateški uvodimo promene koje pozitivno utiču na sve nas. Planiramo da do kraja godine otvorimo još ekoloških prodavnica, uz poštovanje najstrožih ekoloških standarda, rekao je Kventin Roje.

Milisav Pajević