Ogromni gubici za kineske pčelare zbog koronavirusa

Hrana

Foto-ilustracija: Unsplash (Gryffyn M.)

Kinezi, vodeći svetski proizvođači meda, trenutno se suočavaju s najvećim gubicima u mednoj instrustriji, i to sve zbog koronavirusa. Kako kaže Jue, pčelar iz Ksinjianga na severozapadu Kine, vlast ih „drži“ u kućama, zbog čega ne mogu da odu da nahrane svoje pčele. Jue ima preko 300 košnica, a ukoliko se ubrzo nešto ne preduzme, kaže da će ostati bez godišnjeg prihoda, piše Rojters.

„Oprašivanje počinje, a mi nismo sigurni hoćemo li imati koga da pustimo na cvet. U dobrim godinama zaradim oko 60.000 – 70.000 juana (preko 900.000 dinara). To je težak posao, nekad spavam i u šatoru pored košnica kako bi ih mogao kontrolisati. Niko se od mladih ljudi ne želi da se bavi ovim poslom, pa proizvodnja zavisi od nas starih“, rekao je Jue.

Poput njega, Cang Miaojan iz Jinhua u provinciji Cejiang, južno od Šangaja, takođe se bori da dođe do svojih 120 košnica pčela koje gladuju više od 20 dana. „Mi pčelari uvek kažemo da se bavimo gorko-slatkim poslom, no ove godine će to verovatno biti samo gorko“, rekao je Cang, napominjući kako je virus takođe naneo velike štete u prodaji tokom razdoblja Lunarne nove godine. Kinesko udruženje pčelarskih nauka pozvalo je sve proizvođače da se jave svojim lokalnim vlastima koje treba da im omoguće odlazak do košnica ili da pošalju nekoga da nahrani pčele.

Kineska proizvodnja meda već je smanjena usled klimatskih promena, starenja radne snage i prekomerne upotrebe pesticida. Na godišnjem nivou ova država proizvede oko 500.000 tona meda, odnosno oko četvrtine ukupne svetske proizvodnje, a najviše izvozi u Evropu i Ameriku, i to preko 100.000 tona. Ukoliko vlasti ubrzo nešto ne preduzmu, medna industrija ove godine pretrpeće velike gubitke. „I da nas sada ‘puste’ da odemo da nahranimo pčele, to bi moglo biti prekasno. Divlja slatka maslina (Osmanthus) već cveta, možete osetiti njen miris. Trenutno je najbolja faza cvetanja, a jednom kada je propustite, morate sačekati iduću godinu. To neće samo nama doneti štetu nego i državi koja takođe živi od našeg meda“, zaključio je Jue.

Izvor: Agroklub.rs