Novi tenderi za izgradnju solarnih elektrana u BiH

Foto-ilustracija: Pixabay

Sve je više ozbiljnih investitora koj su zainteresovani za energetske projekte u oblasti iskorišćavanja solarne energije, a u narednih nekoliko meseci Ministarstvo privrede Unsko-Sanski kanton planira raspisivanje tri tendera za izgradnju solarnih elektrana.

“Sve je više ozbiljnih kompanija iz Austrije, Belgije i Nemačke koje se interesuju za ovu vrstu projekata. Takođe, njih zanima i zakonska regulativa i mi smo u cilju olakšanja uslova investitorima sproveli izmene Zakona o koncesijama, a u proceduri je i usvajanje zakona o javno-privatnom partnerstvu. Sve to treba da olakša uslove budućim investitorima”, istakao je ministar privrede Nijaz Kadirić. Inače, prva solarna elektrana u Unsko-sanskom kantonu puštena je u pogon polovinom juna protekle godine u mestu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, a ukupna vrednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka.

Proizvodni kapacitet ovog energetskog objekta je 150 kilovata s godišnjom proizvodnjom električne energije od 219 megavat-sati. Ova solarna elektrana se prostire na površini od preko 1.600 kvadratnih metara i čini je 1.200 instaliranih solarnih ploča, kao i vlastita trafo-stanica.

Foto-ilustracija: Pixabay

U međuvremenu, vlasnici pomenute solarne elektrane iskazali su interesovanje za proširenje proizvodnih kapaciteta i nova ulaganja, a očekivana investicija procenjena je na oko 70 miliona maraka.

Kadirić je istakao kako je opredeljenje aktuelnih vlasti u USK-u da na ove prostore dovedu industriju koja neće biti zagađivač, kako bi ovaj kanton u budućnosti očuvao epitet ekološkog.

Takođe, treba istaći da je početkom protekle godine nadomak Bihaća započela i realizacija projekta izgradnje prve vetroelektrane vredne 120 miliona maraka.

Izvor: Energetika.ba