Nedopustivo stanje upravljanja otpadom na severu Crne Gore

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Crna Gora ni posle 16 godina od uspostavljanja strateškog i zakonskog okvira za regionalizaciju u oblasti upravljanja otpadom nije uspela da uspostavi takav model na severu naše države, a ni u ostalim regionima to nije rešeno na adekvatan način, ocenili su iz Koalicije 27.

Veći deo evropskog zakonodavstva je preuzet, no, kako tvrde, kada je reč o implementaciji principa evropske hijerarhije upravljanja otpadom, ona je još uvek na početku.

O tome govore izveštaji o napretku, koje svake godine donosi Evropska komisija. Na probleme u ovoj oblasti je ukazala i Koalicija 27, kako u ovogodišnjem, tako i u prethodnim izveštajima iz senke, koje je radila.

U poslednjem Izveštaju iz senke, naglašavamo da su glavni izazovi u Crnoj Gori, u oblasti upravljanja otpadom: uspostavljanje adekvatne infrastrukture koja bi omogućila sistem selekcije i reciklaže otpada, sanacija brojnih smetlišta širom Crne Gore, rešavanje pitanja industrijskog otpada i uspostavljanje efikasnog inspekcijskog nadzora. Svakako da su uspostavljanje efikasnog i održivog sistema inspekcije, kao i neselektivna primena kaznene politike najveći izazovi.

Foto-ilustracija: Unsplash (John Cameron)

„Posebno zabrinjava činjenica da se ni nakon 16 godina ne nazire rešenje za adekvatno upravljanje otpadom za sever Crne Gore, imajući u vidu da se tek nedavno odredila lokacija za budući regionalni centar za upravljanje otpadom u Bijelom Polju, na lokaciji Čelinska kosa, koja se nalazi u blizini granice sa opštinom Mojkovac. Upitno je da li će ona ostati kao finalni izbor, imajući u vidu podatak da se meštani sela koja gravitiraju toj lokaciji bune“, navodi se u saopštenju.

Iz Koalicije 27 zatražili su od svih nadležnih organa da ubrzaju rešavanje pitanja upravljanja otpadom na severu Crne Gore.

„U momentu kada su i pregovori za Poglavlje 27 već uveliko otvoreni ne možemo sebi dozvoliti da nam se na polovini teritorije odlaže otpad suprotno svim ekološkim, ali i principima održivog razvoja, generalno“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Koalicija 27