Koliko košta najjeftiniji električni automobil na svetu?

Mobilnost

Foto: Facebook (screenshot)

Svi govore o električnim automobilima, ali malo je onih koji su sposobni da tržištu ponude mali „jeftini“ električni automobil i o tom „detalju“ nema mnogo reči.

U ovom trenutku jeftinog električnog automobila nema i ne može ga biti, jer visoke cene baterija, odnosno akumulatora, čine svoje, pa je i najjeftiniji električni automobil preskup za prosečnog evropskog kupca.

Kineska firma „Great Wall Motor“ je predstavila najjeftiniji električni automobil na svetu pod imenom Ora R1 koji košta manje od 9.000 dolara, tačnije njegova cena počinje od 8.680 dolara (7.907 evra).

Tako jedna kineska firma na tamošnjem tržištu nudi novo električno vozilo koje bi u svojoj električnoj klasi trebalo da bude najpovoljnije na tržištu.

Foto: Facebook (screenshot)

„Great Wall Motor“ je predstavio električni automobil Ora R1 iz svoje novootvorene filijale EV. Ora R1 je električni mini automobil sa četiri sedišta koji ima domet 350 km i dostupan je po ceni između 8.680 i 11.293 dolara (od 7.907 i 10.287 evra).

To ga čini najjeftinijim električnim automobilom na tržištu, što je tek jedan minimalan delić troškova Tesle. Ora znači pouzdano, alternativno, a firma se nada da će se kompaktne dimenzije i pristupačna cena dopasti kupcima. Ora će biti dostupna u pet boja: titan bela, kadet plava, nebo plava, kombinacija titan bele i svetlucavo crne i kombinacija kadet plave i titan bela.

Izvor: Energetika.ba