Nagradni foto konkurs „Viki voli zemlju 2017“

Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Vikimedija Srbije, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i podrškom Turističke organizacije Srbije, organizuje novi krug foto konkursa „Viki voli Zemlju”. Takmičenje se održava od 1. do 31. maja 2017. godine, sa ciljem prikupljanja slobodnih fotografija zaštićenih prirodnih dobara širom Srbije.

U takmičenju mogu učestvovati svi registrovani korisnici Vikipedije, koji treba da postave fotografije na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Fotografije moraju biti načinjene pre ili tokom trajanja konkursa i moraju predstavljati zaštićeno prirodno dobro.

Stručni žiri odabraće tri najlepše fotografije koje će biti nagrađene GoPro kamerom, vaučerom za kupovinu tehnike i eksternim hard diskom.

Fotografije će, pored dostupnosti na Vikimedijinoj ostavi, biti predstavljene javnosti i kroz izložbe u gradovima Srbije: u Beogradu u Turističkoj organizaciji Srbije, u Nišu na internacionalnom džez festivalu „Nišvil“ i u gradu autora pobedničke fotografije. Deset najlepših fotografija iz svake zemlje učestvovaće početkom jeseni i na svetskom takmičenju.

Foto konkurs „Viki voli Zemlju” organizuje se četvrti put za redom u Srbiji, a peti put u svetu. Cilj ovog međunarodnog projekta, koji uključuje 26 zemalja sveta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode. Prošle godine je na globalnom nivou više od 13.500 učesnika poslalo preko 110 hiljada fotografija.

Više informacija o konkursu možete pronaći na sajtu: www.vikivolizemlju.rs.

Više informacija o međunarodnom projektu „Viki voli Zemlju“ možete pronaći na zvaničnoj stranici konkursa: www.wikilovesearth.org.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević