Nadležno ministarstvo odustalo od gradnje luke kod Beogradske Amazonije

Uprkos planovima da se na području Beljarice kod Pupinovog mosta izgradi nova beogradska luka, iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da su ipak odustali od te namere.

Foto: YouTube (screenshot)

S obzirom na to da Beljarica predstavlja stanište velikog broja zaštićenih vrsta ptica i sisara, koje bi ovim projektom bilo ugroženo, ali i odbranu grada od poplava, nakon razmatranja mogućih rešenja u okviru Prethodne studije opravdanosti odustalo se od ove ideje.

Protiv izgradnje nove luke na prostoru Dunavske oaze pokrenuta je i peticija pod sloganom „Spasimo Beogradsku Amazoniju“.

U Beljarici živi 136 vrsta ptica, od kojih je 108 strogo zaštićeno. Predstavlja stanište i za vidre, divlje svinje, šakale i brojne druge divlje životinje, kao i mrestilište za ribe. Ipak, najveće bogatstvo Beljarice su četiri gnezda orla belorepana, najvećeg evropskog orla.

Za sada se razmatra neko drugo područje za građenje luke, a jedno od tri rešenja o kojima se diskutuje nalazi se uzvodno od Beljarice. Na taj način će flora i fauna takozvane Beogradske Amazonije ostati nedirnuta, naročito u centralnom delu i južnom obodu, koji su najviše naseljeni. Takođe, gradu se neće oduzeti postojeća odbrana od poplava, jer je na tom delu upravo najširi prostor od obale Dunava do nasipa.

Jelena Cvetić