Nacionalna asocijacija zelenih krovova i terasa

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Nacionalna asocijacija zelenih krovova i terasa je osnovana u Novom Sadu u maju 2018. godine od strane kompanije Erker Inženjering. Nastoji da okupi stručnu javnost i proaktivno utiče na svest i potrebu za zelenom gradnjom u svakom segmentu građevinske industrije. Asocijacija je nacionalna, neprofitna i nevladina organizacija. Posetite njen sajt na sledećem linku: https://www.nazk.org/sr/.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ciljevi asocijacije

1. Promovisanje i unapređivanje ideje zelene gradnje;
2. Podsticanje promena u načinu urbanog planiranja, projektovanja, izgradnje i obnavljanja objekata, potom načinu njihovog korišćenja i održavanja;
3. Podizanje nivoa nacionalne svesti o visoko efikasnim praksama gradnje koje su održive i isplative;
4. Podrška dijalogu između javnog i privatnog sektora u vezi promena zakonskih i podzakonskih akata;
5. Podsticanje neophodnih izmena zakonske i podzakonske regulative kao osnove za održivi razvoj i praksu zelene gradnje.

Zamislite vrt ruža, mini park ili sopstvenu baštu sa voćem i povrćem na krovu zgrade. Zeleni krov pruža sve prednosti dvorišta na atraktivnim gradskim lokacijama. Osim što izgledaju kao prelepe zelene oaze usred grada, dajući plemeniti momenat stanovanju u zgradama, zeleni krovovi imaju mnoge funkcionalne i ekonomske prednosti nad običnim krovovima.

Deluju kao toplotna izolacija čime smanjuju troškove grejanja do 20%, upijaju zvuk i tako smanjuju uticaj buke, i produžuju životni vek krova štiteći ga od UV zračenja, a zelenilo filtrira vazduh čime se stvara kvalitetnija mikroklima.