Meštani Ruskog Krstura prikupili 737 kilograma smeća!

Foto: Trash Hero Ruski Krstur

Trash Hero je globalni pokret koji nastoji da privuče što više lokalnih zajednica i udruži ih u misiji za čišćenje naše planete. Ime može da vas zavara da je Trash Hero samo jedan, ali mreža učesnika ovog projekta proteže se od Azije, preko Evrope i Afrike, do Amerike.

Članovi organizacije širom sveta organizuju radionice za edukaciju dece i odraslih o načinima za smanjenje, odlaganje i reciklažu smeća. Jedan u nizu njihovih ciljeva je i podizanje svesti ljudi o štetnom uticaju otpada na živi svet.

„Skupljamo smeće! Bez obzira da li je to opušak cigarete u pesku ili 2000 kilometara udaljen od plaže, ukoliko ga vidimo, mi ga uklanjamo!“, tvrde Trash Heroes. Sa teritorije naše zemlje, ruho heroja-čistača su obukli Beograd, Kraljevo i Ruski Krstur.

Foto: Trash Hero Ruski Krstur

Ruski Krstur je selo u Zapadnobačkom okrugu i ima oko 4500 stanovnika. Bez obzira na njihovu malobrojnost, žitelji ovog vojvođanskog mesta poseduju veliku volju da žive u čistom okruženju. Vođeni željom da promene Ruski Krstur na bolje, od početka godine volontirali su u tri Trash Hero akcije čišćenja svog sela.

Tokom februara meštani opremljeni rukavicama i džakovima su se u svrhe sređivanja svoje okoline okupili dva puta – 17. i 24. februara.

Za očuvanje životne sredine neophodno je neprestano ulaganje napora, te su se s istom vizijom susreli i 17. marta. Poslednja akcija je, prema rečima Martine Šepinski iz Ruskog Krstura, bila najposećenija.

„Pridružilo nam se šezdeset sedmoro dece i trideset sedmoro odraslih heroja. Sakupili smo 526 kilograma smeća, a sve ukupno – 737. Deca su se posle akcije družila i uzela učešće u eko kvizu“, otkrila nam je Šepinski, izražavajući zadovoljstvo dosadašnjim odazivom i podrškom sugrađana.

Sledeća akcija održaće se 30. i 31. marta na ulasku u Srbiju, kod Bogojeva. Prvog dana učesnici će čistiti otpatke oko puta, a drugog obalu Dunava.

Mahatma Gandi, aktivista i jedan od osnivača savremene indijske države, je rekao: „Budi promena koju želiš da vidiš u svetu!“ Nervira vas hrpa otpada u haustoru pored vaše zgrade? Sledite njegove reči i primer Trash Heroes!

Jelena Kozbašić