Los Anđeles gradi ulice od reciklirane plastike

Foto-ilustracija: Unsplash (Kayle Kaupanger)

Gradska uprava Los Anđelesa u saradnji s kompanijom „Technisoil“ radi na inovativnom rešenju problema zbrinjavanja plastičnog otpada i to njegovim korišćenjem za izgradnju saobraćajnica. Ulice „Grada anđela“ uskoro bi umesto asfaltom mogle biti presvučene recikliranim plastičnim otpadom čime bi se plastika konačno mogla potvrditi kao vredan resurs.

Poznato je da se još uvek recikliraju vrlo male količine plastičnog otpada koji je postao prevelika pretnja životnoj sredini i najčešće završava u svetskim morima i okeanima i ugrožava njihove ekosisteme, a osećaju se posledice i po ljudsko zdravlje. Kako bi se barem delimično rešio problem zbrinjavanja plastičnog otpada, a istovremeno smanjili troškovi održavanja gradskih saobraćajnica, u Los Anđelesu su odlučili da utiču na rešavanje oba ključna problema i u saradnji s kompanijom „Technisoil“, specijalizovanom za „inovativne urbane predele“, pronaći rešenje održivog upravljanja i izgradnje ulica korišćenjem reciklirane plastike.

Ova inovativna metoda će se na početku testirati na uglu ulica „West First Street“0 i „North Grand Avenue“. Plastični otpad će se najpre fragmentirati u pelete koji će se potom otopiti u bitumen, vezivno sredstvo na bazi nafte u asfaltu. Tako će se „plastično ulje“ pomešati sa ostalim materijalima za popločavanje kako bi se stvorila vrsta asfalta natopljenog plastikom.

Prednosti „plastičnih ulica“ su znatne. Ponajpre, one predstavljaju jeftiniju alternativu u poređenju sa tradicionalnim asfaltom, od kojeg je plastika značajno ekološki prihvatljivija. Osim što se korišćenjem plastičnog otpada smanjuje količina nafte u asfaltu, celi proces izgradnje ovih cesta je održiviji i zahteva znatno manje vremena, što ih i finansijski čini daleko boljim izborom. Takođe, ove ulice imaju i znatno manji otisak ugljen-dioksida jer se korišćenjem reciklirane plastike stvara manje emisija. Plastične ulice su izdržljive, imaju veću toplotnu otpornost i duži vek trajanja. Čak sedam puta su jače od običnog asfalta. Pored toga omogućavaju manju buku i lakše su, tako da se u njih mogu ugraditi razne instalacije i cevi. I, konačno, njihovo održavanje je znatno jeftinije.

Zaštitnici životne okoline su, međutim, zabrinuti zbog mogućnosti otpuštanja toksičnih materija iz plastike u vodene tokove. Ipak, Grad Los Anđeles i kompanija „Technisoil“ tvrde da su obavili testove koji dokazuju upravo suprotno.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alfonso Navarro)

S obzirom na nemogućnost izvoza plastičnog otpada u Kinu, u kojoj su završavale velike količine plastike iz Los Anđelesa, vreme za ovo inovativno rešenje nije moglo biti bolje. Umesto da se plastični otpad gomila na odlagalištima južne Kalifornije, ovaj način njegovog zbrinjavanja istovremeno može ublažiti problem upravljanja otpadom i smanjiti troškove ulične gradnje.

Ako se ovo rešenje pokaže uspešnim, može postati model koji mogu primeniti i ostali gradovi u Sjedinjenim Državama. Time će se na nacionalnom nivou ublažiti kriza plastičnog otpada i istovremeno poboljšati ogromna mreža puteva koje tek treba popraviti ili obnoviti.

„Ovo je uzbudljiva i održiva tehnologija“, rekao je Kejt Mozi, pomoćnik direktora gradskog odeljenja za izgradnju puteva. „Verujemo da bi se zahvaljujući našem rešenju mogao ostvariti veliki napredak, naravno ako bi se implementiralo u celoj zemlji.“

Izvor: Ekovjesnik