Južna Australija zabranjuje mobilne telefone u svim državnim osnovnim školama

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Mobilni telefoni biće zabranjeni u osnovnim školama širom Južne Australije sledeće godine, prema novoj politici države.

Srednje škole moći će da biraju sopstvene smernice za mobilne telefone, sve dok podržavaju učenje.

Ministar prosvete Džon Gardner rekao je da će nacrt novih mera, koje će biti predstavljene u državnim školama 2021. godine, pomoći učenicima da se bolje „usredsrede na svoje učenje“.

Zabrana neće uključivati „obavezne uređaje“, kao što su prenosni računari i Ajped uređaji koji se koriste kao pomćno sredstvo u nastavi.

Učenicima će i dalje biti dozvoljeno da koriste svoje telefone i druge lične uređaje tokom putovanja u školu, i iz nje ,kako bi osigurali svoju sigurnost, ali telefoni će im biti oduzeti čim se nađu na školskom terenu.

„Razumemo da porodice možda žele da im dete ima telefon dok putuje u školu, i iz nje, kako bi ih moglo kontaktirati van školskog vremena“, rekao je Gardner.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Međutim, verujemo da je tokom školskog časa razumno za učenike osnovnih škola da svoje lične uređaje čuvaju na sigurnom (i dalekom mestu) kako bi mogli da se usredsrede na učenje“, objasnio je ministar.

On navodi kako shvata da ne mogu svuda važiti ista pravila i da  ustanove moraju zadržati dozu fleksibilnosti u osmišljavanju pravila kako bi razvile metode koje će najbolje odražavati potrebe njihovih školskih zajednica.

„Jasno je da pravilo koje je prikladno za dvanaestogodišnjeg učenika nije uvek relevantno i za osamnaestogodišnjaka“, zaključio je Gardner.

Trenutno sve državne škole uvode i određuju sopstvena pravila.

Gardner je objavio nacrt za raspravu, sa namerom da nove mere počnu da se primenjuju već početkom naredne godine.

Jovana Canić