Javne ustanove u Vojvodini dobile sredstava za izradu elaborata energetske efikasnosti

Foto: Autonomna Pokrajina Vojvodina

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić uručio je 33 ugovora predstavnicima javnih ustanova u Vojvodini, koje su dobile ukupno osam miliona dinara bespovratnih sredstava za izradu elaborata energetske efikasnosti.

Prema rečima sekretara Grbića, sredstva su opredeljena u okviru Programa energetske efikasnosti Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

On je naveo da je izrada elaborata energetske efikasnosti – prvi i osnovni korak ka sprovođenju mera energetske efikasnosti na objektima javnih ustanova – škola, predškolskih ustanova, domova zdravlja, biblioteka. Istovremeno, elaborat je neophodan korak, koji ustanovama omogućava da apliciraju za podsticajna sredstva iz fondova Evropske unije.

– Imajući u vidu značaj energenata za razvoj jednog društva i privrede, a s druge strane i direktive i projekcije Evropske unije, da se do 2050. godine potrošnja energenata smanji za 41 odsto, u 2019. godini smo za izradu elaborata predvideli povećanje sredstva na 9,5 miliona dinara, kazao je Grbić.

On je naveo podatak da su vrata i prozori na 55 odsto zgrada javnih ustanova, prosečne starosti 20-30 godina, fluo rasveta je sprovedena u 88 odsto zgrada, dok LED rasveta postoji u svega tri odsto zgrada.

Grbić je još dodao da trenutno u Vojvodini svega 12 odsto zgrada ima energetski pasoš, a kao nepovoljnu, istakao je činjenicu da 89 odsto zgrada uopšte nije pregledano.

Što se tiče krovova, na svega tri odsto zgrada su sprovedene mere energetske efikasnosti, dok 62 odsto krovova nije pregledano.

– Ovi podaci ukazuju na potrebu da svi zajedno treba da uložimo mnogo napora da u ovoj oblasti rezultati budu bolji. Zbog toga nam je namera da formiramo budzetski fond, koji bi se pre svega bavio sprovođenjem mera energetske efikasnosti za javne ustanove i za fizička lica, kazao je Grbić i dodao da je cilj da se smanji potrošnja energenata, zagađenje životne sredine, ali i da se rastereti budzet ustanova i domaćinstava.

Milisav Pajević