Island podigao prvi spomenik u čast žrtvi klimatskih promena – otopljenom glečeru

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Facebook (screenshot)

Na Islandu je podignut prvi spomenik istopljenom glečeru Okjokul. Njegov naziv u prevodu sa islandskog doslovno znači „Lednik je OK“. Glečer se prostirao na oko 24 kvadratna kilometara.

Spomenik se nalazi na planini na sat i po od Rejkjavika, ali van nastanjene teritorije, te je pristupačan stanovnicima Islanda koji ga mogu doživeti kao podsetnik na posledice života moderne civilizacije.

Na komemorativnoj ploči zlatnim slovima je na islandskom i engleskom jeziku napisano „Pismo za budućnost“.

Naučnici ga vide kao neposredno upozorenje na posledice klimatskih promena.

Glaciolog Odur Sigurdson prvi je procenio da se Okjokul više ne može smatrati glečerom. Ipak, on nije prvi istopljen glečer na Islandu. Neki manji glečeri pre njega već su nestali, ali se o tome nije mnogo čulo van granica zemlje.

Stručnjaci predviđaju da će u narednih 200 godina svi glečeri doživeti istu sudbinu.

Island, svakako, nije jedini krivac za oslobađanje velike emisije ugljen-dioksida, ali trpi velike posledice. Prema istraživanjima, svake godine izgubi oko 11 milijardi tona leda.

Turistima je Island naročito privlačan zbog glečera. Profesorka antropologije Simen Hou ističe kako se, kada je u pitanju istorijsko obeležavanje nekadašnjeg lednika, nameće paradoksalni stav, odnosno da im je stalo da ga svi vide i shvate značaj poruke koju predstavlja, a istovremeno mogućnost da hiljade turista doleti avionima, a zatim se kolima doveze da bi videla spomenik žrtvi klimatskih promena, predstavlja opozit akciji koju bi želeli da izazovu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alex Talmon)

Nacionalni park Vatnajokul koji se nalazi na jugu ostrva u julu je upisan na UNESKO listu Svetske baštine i trenutno predstavlja najveći glečer u Evropi.

O glečeru Okjokul napravljen je i film pod nazivom Not ok.

Jelena Cvetić