Health Tech Lab podstiče inovacije u zdravstvu i aktivizam u zajednici i u 2019. godini

Predstavljamo

Organizacija Health Tech Lab postoji od januara 2018. godine a osnivači su Dr Ivana Kostić, koja je doktorirala na Univerzitetu MIT, i Damjan Damnjanović, marketinški stručnjak, dugogodišnji borac za prava pacijenata i osnivač udruženja „Plavi krug“ koji zastupa potrebe pacijenata sa dijabetesom.

Foto: Health Tech Lab

Health Tech Lab sprovodi u delo nekoliko ciljeva: promoviše već postojeća rešenja u zdravstveno-tehnološkim ekosistemima, učestvuje u formiranju inovativnih rešenja i pruža podršku za njihov kontinuirani rast. Tokom 2018. godine organizovali su 8 meetup-a sa više od 600 posetilaca i omogućili da kroz njihov hakaton i obuku prođe više od 50 alumnista.

Svoja znanja i aktivnosti su predstavili na konferencijama i programima FabBelgrade 2018, Smart City Festival 2018, Belgrade Venture Forum i Imagine IF. Uključili su i lokalne zdravstvene i biotehnološke startape u internacionalnu obuku – Startup Jerusalem koja je održana u Izraelu tokom jeseni 2018. godine.

Kako magija Health Tech Lab-a deluje u zajednici imali smo priliku da čujemo na decembarskom meetup-u. Tom prilikom u Muzeju nauke i tehnike čuli smo sledeće sagovornike: Srđana Štoponju, Milicu Đurić, Svetu Simića i Andreju Gluščević, uz osnivače Ivanu Kostić i Damjana Damnjanovića.

Srđan Štoponja govorio je ispred E-prime-a, kompanije za prvi eko-električni bicikl u Srbiji i svetu. Videli smo kako bicikl radi i kako se može primeniti u zdravstvenoj zajednici za spasavanje života u hitnim situacijama. Sveta Simić se obratio u ime Moto Greeny  i objasnio kako ovaj eko-motor može da pomagne službi hitne pomoći, a ujedno ne zagađuje okolinu.

Prema podacima od pre nekoliko godina 7000 ljudi  umre godišnje na ulicama Srbije pre nego što dođe hitna pomoć i upravo je postojanje ovakvih vozila neophodno da bismo u eri pametnih gradova, novih tehnologija i mobilnih telefona spasili ljudske živote.

Milica Đurić, Direktorka Inovacionog centra Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu je podelila sa nama kako se možemo uključiti u rad ovog centra i na kojim aktuelnim projektima rade.

Inovacioni centar sarađuje sa brojnim inostranim bolnicama tako što izrađuje i testira svoja rešenja zajedno sa lekarima i pacijentima. Na događaju Milica je predstavila rešenja za decu sa autizmom koja olakšava uspostavljanje komunikacije sa njima iako ne deluje da tehnologija i to može.

Andreja Gluščević, osnivač PALGO smart predstavila je aktivnosti vezano za digitalnu tranformaciju gradova u Srbiji koja je u jeku. PALGO smart se bavi brojnim pitanjima održivog razvoja i javne politike, a u narednom periodu Health Tech Lab će sarađivati sa njima na digitalizaciji zdravstva u Srbiji.

Kao činjenicu od značaja za čitaoce Energetskog portala izdvojili bismo činjenicu da je od juna 2018. Health Tech Lab član prestižne evropske organizacije: European Connected Health Alliance (ECHA). Cilj im je da kroz buduće aktivnosti u ECHAlliance omoguće jačanje srpskog healthtech ekosistema i to pre svega kroz brojne saradnje i finansiranje, razmenu znanja, vidljivost na svetskom tržištu i sl.

Takođe, još uvek traju prijave za Imagine IF – prvi Health akceleratorski program u Srbiji u saradnji sa Innovation Forumom i Naučno-tehnološkim parkom Beograd. Health-tech startapi tokom 2019. godine moći će da predstave svoje ideje na takmičenju u Srbiji i da osvoje učešće na globalnom Imagine IF takmičenju u Kembridžu.

Aktivnosti Health Tech Laba, koje bi trebalo da unaprede saradnju u zdravstvenoj i tehnološkoj zajednici u 2019. godini, možete da pratite na FB stranici i sajtu.