„Guardian“ pakuje svoje novine u biorazgradivi materijal od krompira, umesto u plastični omot!

Britanski magazin „Guardian“ odbacio je svoju dosadašnju „plastičnu ljušturu“ i omotač za štampana izdanja je zamenio biorazgradivim pakovanjem.

Foto: Twitter @guardian (screenshot)

U cilju smanjenja plastičnog otpada, „Guardian“ svoje novine od skoro pakuje u providni omot napravljen od krompirovog skroba koji se kompostira u potpunosti u roku od 6 meseci. Izdavač je skrenuo pažnju da u izradi pakovanja nisu korišteni genetički modifikovani materijali.

Britanska medijska kuća savetuje čitaocima da ambalažu ne bacaju u kante za reciklažu, već da ga uskladište zajedno sa otpacima od hrane ili iz bašte ili da ga kompostiraju. Kompostiranje predstavlja prirodnu razgradnju organske materije dejstvom bakterija, crvića, kao i malih insekata, i mnogi ovaj proces obavljaju kod kuće kako bi samostalno proizveli đubrivo od odbačenih organskih materija.

„Guardian“ je prvi štampani medij koji se u Ujedinjenom Kraljevstvu odvažio na ovaj poduhvat. S obzirom na to da je proizvodnja plastike jeftinija u odnosu na proizvodnju biorazgradive sirovine, ovaj korak je posledično rezultovao u poskupljenju njegovih izdanja za od 20 do 30 penija. Ipak, odbacivanje plastike bilo je podstaknuto upravo mišljenjem čitalaca.

Za nekoliko meseci „Guardian“ od „krompira“ biće dostupan u čitavoj zemlji, a shema je započela Londonu, Kentu, Eseksu, Hertfordširu, Norfolku i Sufolku.

Urednica Katrin Viner naglasila je da je istraživačko novinarstvo teško, skupo i da zahteva mnogo vremena. Zahvaljujući čitaocima koji kupuju i pretplaćuju se na „Guardian“, ova medijska kuća opstaje i utire put ka finansijskoj održivosti. „Ekonomski uslovi za novine ostaju vrlo teški. Njihova prodaja je u istorijskom padanju. Oglašivači novac radije izdvajaju na tehnološke kompanije nego na izdavače, a troškovi za papir, štampu i dostavu rastu“, rekla je Viner.

Jelena Kozbašić