Gde je napravljena najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi?

Foto: YouTube (screenshot)

U Francuskoj je završena izgradnja najveće plutajuće solarne elektrane u Evropi. U gradu Piolencu, nedaleko od Avinjona, na jugu Francuske, koji je poznat po ukusnoj hrani i dobrom vinu, razmatrali su na koji način bi mogli da iskoriste veštačko jezero koje jenapravljeno na mestu gde je nekad bio kamenolom.

Obale jezera, koje zauzima 50 hektara površine, nisu pogodne za rekreaciju niti za kupanje, te se pre gotovo cele decenije javila ideja da se površina jezera prekrije solarnim panelima i na taj način efikasno iskoristi.

Pročitajte još:

Time bi ovo mesto dobilo najveću plutajuću solarnu elektranu u Evropi od čak 47.000 solarnih panela. Dodatni razlog važnosti ovog projekta leži u tome što je refleksija sunčevih zraka mnogo veća na solarnim panelim postavljenim na vodenoj površini nego na kopnu.

Projekat solarne elektrane snage 17 MW pod nazivom O’MEGA1 započet je 2014. godine. Očekuje se da na godišnjem nivou snabdeva energijom gotovo 5000 domaćinstava i ujedno da se ovim izbegava emisija više od 1.000 tona ugljen-dioksida.

Foto: YouTube (screenshot)

Izgradnja ove solarne elektrane doprinela je i radu lokalnog stanovništva i njihovom učešću u projektu, kao i jačanju kolektivne svesti o važnosti borbe protiv klimatskih promena.

Za sada ovakav tip „vodenih“ solarnih elektrana postoji u Kini i Japanu. Kineska kompanija „Akuo Energy“ je bila partner Francuskoj u ovom projektu.

Jelena Cvetić