Finska kompanija zainteresovana za izgradnju fabrike kontejnera i distributivnog regionalnog centra u Podgorici

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković sa saradnicima, danas je razgovarao sa predstavnicima finske kompanije „Molok“ o njihovim budućim planovima za proširenje proizvodnih kapaciteta u našem regionu.

Foto: Glavni grad Podgorica

Imajući u vidu raniju odličnu saradnju Glavnog grada Podgorice sa pomenutom kompanijom, po pitanju primene savremenih standarda, gradonačelnik je sagovornike upoznao o privrednim aktivnostima i podsticajima koje uprava grada nudi, kada su u pitanju nove investicije i novi proizvodni pogoni.

On je saopštio da je Podgorica vrlo pouzdan i zainteresovan partner u realizaciji budućih investicionih aktivnosti kompanije „Molok“, dodajući da bi za grad, kao i državu Crnu Goru, otvaranje novog proizvodnog pogona, upravo u prestonici bilo veoma značajno.

“Sa kompanijom ‘Molok’ imamo uspostavljenu saradnju još od 2013. godine i od tada radimo zajedno u cilju podizanja nivoa komunalne infrastrukture u Podgorici, što je u skladu i sa našim opredeljenjem sprovođenja primarne selekcije otpada i vrlo ozbiljnog pristupanja recikliranju, tako da smo izuzetno zadovoljni zbog podrške i ekspertize koja nam je u ovoj oblasti neophodna. U tom smislu, veoma sam srećan što imamo šansu da već uspostavljenu saradnju i dodatno produbimo“, istakao je gradonačelnik Vuković.

Gosti iz Finske su konstatovali da dosadašnja izuzetno uspešna saradnja sa Glavnim gradom, kao i određene povoljnosti i olakšice u poslovanju, svakako preporučuju Podgoricu kao potencijalnog partnera za realizaciju projekta izgradnje regionalnog centra za proizvodnju podzemnih i polupodzemnih kontejnera.

Generalni direktor „Moloka“ Peka Kusela naglasio je da ova kompanija ima saradnju sa upravom Grada već nekoliko godina, te imajući u vidu bogato iskustvo u realizovanju ovakvih projekata, rukovodstvo kompanije već se raduje budućoj saradnji. On je istakao da je kompanija ‘Molok’ prisutna sa svojim proizvodima i u regionu već duži niz godina. Tako da bi ovo bila potencijalno vrlo zanimljiva prilika ne samo za Podgoricu, već za celu Crnu Goru. Podsetio je i da drugi gradovi u Crnoj Gori nabavljaju upravo kontejnere ove kompanije – Herceg Novi, Budva, Pljevlja, Bijelo Polje, Bar, a uskoro će i Kotor.

„Crna Gora je lider u regionu u mnogim oblastima. Sada je već vrlo izvesno da će uskoro biti i članica Evropske unije, a do tada je neohodno da mnoge stvari iz ove oblasti budu uređene“, istakao je Kusela, navodeći zašto je bitna saradnja između Glavnog grada i „Moloka“.

Foto: Glavni grad Podgorica

Gradonačelnik je podsetio da je Podgorica i najbolje pozicionirana za ovakav projekat, što joj daje prednost u odnosu na druge gradove iz regiona da se baš na njenoj teritoriji otvori fabrika – predstavništvo „Moloka“ – ističući blizinu autoputa, Luke Bar, itd. On je podsetio i na Odluku o osnivanju biznis zona, koja će početi da se primenjuje za dva meseca, što bi moglo biti veoma značajno za saradnju ove vrste. U prilog činjenici da je Podgorica prepoznata kao grad koji je dosta uradio u ovoj oblasti, vide i donaciju Vlade Republike Bugarske u iznosu od 50.000 evra za sprovođenje selekcije otpada.

„Zato mi je drago što se na ovaj način mijenja i imidž, ne govorimo više o smeću, već o otpadu kao o resuru koji može biti koristan za glavni grad i zato mi je drago da postoji interesovanje ovakve vrste, pogotovo što smo izgubili jedan deo svoje industrijske baze. Ovo je veoma vredna tehnologija, ne samo za Podgoricu, nego za Crnu Goru u celini“.

Direktorka „Moloka“ za Srbiju i Crnu Goru Gordana Božić istakla je da za proizvode ove kompanije postoji interesovanje iz cele Crne Gore, ali da je neophodno da se svi ugledaju na Podgoricu. Jer, u ostalim mestima se otpad uglavnom ne odvaja na dve frakcije, to se radi samo u Podgorici. „Zato ne treba pustiti da vreme učini svoje i da pustimo da Molok traži gde će doći, već iskoristiti interesovanje da baš u Podgorici bude fabrika za proizvodnju kontejnera i distributivni centar za region. To može samo biti dobro za ovu državu, jer će biti izvoza. Fabrika je svetski lider u ovom poslu, što joj daje legitimitet da će i u budućnosti odlično funkcionisati“, zaključila je Božić.

Od 157 trenutno postojećih polupodzemnih kontejnerna na teritoriji Podgorice, 104 su kompanije „Molok“. Takođe, ova kompanija je u prethodnom periodu Podgorici donirala kontejnere u vrednosti od 34.500 evra.

Izvor: Glavni grad Podgorica