Evropska komisija izdvojila 9 milijardi evra za Zapadni Balkan 

Vesti

Foto ilustracija: Pexels

Evropska komisija je 2020. godine usvojila „Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan“ i za njegovu primenu u periodu od 2021. do 2027. godine izdvojeno je 9 milijardi evra.

Kako se navodi na sajtu Evropske komisije značaj deo sredstava biće izdvojen za obnovu zgrada i dekarbonizaciju sektora grejanja i hlađenja. Renoviranjem javnih zgrada i stambenih objekata značajno bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Komisija je objavila dokument u kom se navodi u kom pravcu treba da ide talas obnove na Zapadnom Balkanu. U ovom dokumentu akcenat je stavljen na renoviranje zgrada koje imaju najveći potencijal za uštedu energije. Kako navode da bi se planovi realizovali potrebno je da sve nadležne institucije sarađuju, a moraju biti uključene i građevinska industrija, inženjeri i sve zainteresovane strane.

Dokument možete pogledati OVDE.

Kada je usvojen plan za Zapadni Balkan navedeno je deset vodećih investicionih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, kao što su održiva transportna i energetska povezanost, zelena i digitalna transformacija, jačanje konkurentnosti privatnog sektora i podrška zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, uključujući i stvaranje mogućnosti zapošljavanja mladih.

Energetski portal