EEX u saradnji sa SEEPEX pokreće srpsko tržište derivata električne energije

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska energetska berza (EEX) i SEEPEX, berza električne energije za Jugoistočnu Evropu, započeli su saradnju za uvođenje fjučersa električne energije sa finansijskim poravnanjem. U iščekivanju saglasnosti nadležnih organa, EEX će uvesti bazne mesečne, kvartalne i godišnje fjučerse za tržište Srbije. Finansijsko poravnanje će se vršiti u odnosu na spot cenu u Srbiji, koju objavljuje SEEPEX. Obe berze predviđaju pokretanje novih produkata početkom 2019.

Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a, je rekao: „Radujemo se ovoj perspektivnoj saradnji. Pojava srpskih fjučersa električne energije na EEX-u doprineće daljem razvoju likvidnosti i poverenja u srpsko spot tržište električne energije, koje se brzo razvija i postaje glavni centar za prekograničnu trgovinu u regionu jugoistočne Evrope, čineći SEEPEX relevantnim modelom za sve okolne incijative za osnivanje berzi električne energije“.

Dr Tobias Paulun, direktor za strategiju EEX-a, je rekao: „Ovi koraci slede našu strategiju uspostavljanja panevropske ponude za trgovinu električnom energijom, sa fokusom širenja tržišta električne energije na tržišta istočne i jugoistočne Evrope“.

Saradnja će podstaći razvoj srpskog tržišta električne energije, koje je zabeležilo značajan rast tokom 2017. godine, a posebno u 2018. Svi učesnici na tržištu će imati koristi od standardizovanog proizvoda, koji im omogućava da koriste srpske fjučerse električne energije kao sredstvo za zaštitu od cenovnih rizika na lokalnom spot tržištu električne energije, kao i benefite koje donose visoki standardi u pogledu trgovine derivatima i usluga kliringa.