E-mobilnost je privilegija bogatih! Za ostale je „zeleni prevoz“ svetlosnim godinama daleko (FOTO) (VIDEO)

Foto: EP

Od danas, pa sve do drugog aprila na Beogradskom sajmu je za sve zainteresovane otvoren Međunarodni salon automobila, koji se ove godine održava pod sloganom „Godine prolaze, strast ne prestaje“.

U SUSRET SAJMU AUTOMOBILA: Država gubi milione zbog neplaćenih eko-taksi (FOTO)

Nažalost, iako je 2017. godina, od elektro-automobila u Srbiji su samo tri brenda predstavila svoje modele potpuno ekoloških vozila. Posetioci će imati priliku da vide Volkswagen e-Up, BMW i3 i Kia Soul EV.

Foto: EP

Bio je tu i pokoneki plug-in hibrid, ali iskreno, ponuda vozila koja čuvaju životnu okolinu je, u odnosu na razvijeni svet, poražavajuće mala.

No, reklo bi se da za to nisu krivci ni proizvođači, ni uvoznici hibridnih i elektro-vozila, pa čak ni svest našeg stanovništva koliko je važno čuvati životnu sredinu.

Foto: EP

Jednostavno, ne postoje podsticaji od države ni za uvoznike elektromobila, ni za ljude koji bi ih kupili.

Takođe, uprkos trudu pojedinaca, poput kompanije MT-KOMEX, koja se bavi instalacijom punjača za punjenje elektro-automobila,  u našoj zemlji ne postoji razgranata mreža punjača za ove automobile.

– Iako je Kia na ovom sajmu predstavila dva hibrida i jedan fill-electric automobil, mi ne planiramo da ove automobile distribuiramo u Srbiji, barem ne još godinu-dve. Ono što je za ostatak sveta sadašnjost ili bliska budućnost, kod nas je zbog nepostojanja ikakvih podsticaja za građanstvo, svetlosnim godinama daleko – rekao nam je Milan Derbogosijan, marketing i PR koordinator Kia Motors Adria Group.

Foto: EP

Ipak, luksuzniji brendovi su uspeli da nađu put do potrošača u Srbiji.

Dobar primer za to je svakako BMW, koji je na Sajmu predstavio svoj elektromobil i3, plug-in hibrid i8, kao i iPerformance 330e.

Foto: EP

Pogledajte kako je bilo na predstavljanju ovih BMW-ovih eko-automobila.

Kao što vidite, pitanju je bio pravi spektakl: