Do 15. septembra biće poznat model finansiranja zaštite životne sredine

stana bozovic

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović izjavila je da će do 15. septembra 2014. godine biti poznat model po kome će se finansirati oblast zaštite životne sredine, kako je objavljeno na sajtu Ministarstva.

Problem finansiranja zaštite životne sredine nameće se kao jedna od stavki koju Srbija mora da ispuni pre pridruženja EU. Ovo pitanje će se otvoriti sa EU u 2016. godini a potpuno prilagođavanje zakonodavstvu i standardima Evropske unije očekuje se u 2018. godini.

Gospođa mr Stana Božović najavila je da će se u septembru i novembru ove godine održati razgovori na eksplanatarnom i bilateralnom skriningu za Poglavlje 27.

Najavljene su izmene i dopune zakona, zakon o zaštiti životne sredine, zakon o upravljanju otpadom, zakon o zaštiti prirode, zakon o integrisanom spračavanju i kontroli industrijskog zagađenje, zakon o hemikalijama, zakon o biocidima. Po rečima gospđe mr Stane Božović svi zakoni se usklađuju sa evropskim zakonodavstvom u oblasti klimatskih promena.

SJ
fotografija: eko.minpolj.gov.