Digitalna transformacija bazna osnova za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja

Vesti | Hrana | Srbija

Primena informacionih tehnologija u poljoprivredi s ciljem unapređenja kvaliteta i rentabilnosti proizvodnje uz očuvanje životne sredine bila je tema konferencije „Agri-Tech Future“koja je održana u Privrednoj komori Vojvodine (PKV).

Foto: Autonomna Pokrajina Vojvodina

„Poljoprivreda svakako mora da bude zasnovana na znanju, i na primeni inovacionih tehnologija utemeljenih na naučnim istraživanjima, digitalizaciji, odnosno preciznoj poljoprivrdi“, ovo je istakao pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević na današnjem otvaranju konferencija o tehnološkim inovacijama u poljoprivredi „Agri-Tech Future“, koja je održana u Privrednoj komori Vojvodine.

Radojević je rekao da su inovacija i digitalizacija temelji konkurentnije i održive poljoprivrede Srbije i Vojvodine.

Agrarni sektor, smatra Radojević, mora biti tehnološki napredniji, savremeniji, modernizovaniji i usklađen sa evropskim trendovima u proizvodnji hrane, koji svakako podrazumeva uvođenje informacionih tehnologija. Tako naši poljoprivrednici, ali i agroprivreda u celini, mogu postići još bolje rezultate i doprineti boljem privrednom rastu Republike Srbije.

Radojević je ukazao da Evropska unija, u okviru zajedničke evropske politike, stavlja akcenat na naučna istraživanja i digitalnu transformaciju, kao bazne osnove za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja. Takođe, EU značajan fokus stavlja i na generacijsku obnovu poljoprivrede.

On je istakao da je Sekretarijat prepoznao značaj ulaganja u ove segmente, i od 2017. godine zajednički sa resornim ministarstvom sprovodi meru direktne finansijske podrške poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, te da je reč je o bespovratnim sredstvima do 90 odsto u odnosu na vrednost investicije.

Prema njegovim rečima, ova mera dala je rezultate jer se sve više mladih ljudi uključuje i započinje svoj agro-biznis, što je posebno značajno, jer mladi treba da budu generatori budućeg razvoja poljoprivredne proizvodnje i oni će na najbolji način implementirati informacione tehnologije.

Konferenciju je organizovala kompanija „Color Media Communications“ pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije u saradnji sa PKV.

Milisav Pajević