Hrvatska u vodosnabdevanje ulaže više od 260 miliona evra

Vesti | Region | Održivi razvoj

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinansiranje za projekat „Sistem odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača“ potpisani su prošle nedelje.

Reč je o projektu vrednom više od 262 miliona kuna (34 miliona evra). Veći deo, 71 odsto prihvatljivih troškova odnosno 149 milijuna kuna (19,4 miliona evra) osigurano je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“ Preostalih 60 milijuna kuna (7,8 miliona evra) osiguraće Ministarstvo zaštite okoline i energetike, Hrvatske vode i Opština Pitomača.

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH

„Ovo je najbolji mogući način da se iskoriste evropska sredstva i poveća kvalitetu života građana“ rekao je ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić prilikom potpisivanja ugovora.

Generali direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istakao je kako će nakon realizacije ovoga projekta na sistem vodosnabdevanja biti priključeno 85 odsto stanovništva, a na sistem odvodnje 86 odsto stanovništva. „Nismo zaboravili ni na uređaj za prečišćavanje otpadnih voda koji će biti nadograđen na drugi stepen prečišćavanja kapaciteta za 9.000 stanovnika.“

Realizacijom ovoga projekta na području Opštine Pitomača, tj. naselja Pitomača, Otrovanec, Dinjevac, Grabrovnica, Kladare i Stari Gradac biće omogućen priključak za 1.650 domaćinstava na sistem vodosnabdevanja i 2.068 priprema za priključke na sistem odvodnje.

„Ovo je najveća investicija u istoriji Opštine Pitomača“, rekao je načelnik Željko Grgačić i dodao: „s pripremama za ovaj projekat počeli smo još 2010. godine i upravo smo zato izuzetno srećni što smo došli do potpisivanja Ugovora koji će povećati efikasnost i pouzdanost sistema javne odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda“.

Uključujući ovaj projekat do sada su potpisani Ugovori za 54 vodokomunalna projekta. „Radovi u sklopu ovih projekata vredni su više od 22 milijarde kuna (oko 268 miliona evra). To je bez sumnje sjajan signal za građevinski sektor u Republici Hrvatskoj“, zaključio je ministar Ćorić.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike