Svetski dan bicikla

Događaji

Svetski dan bicikla, koji se proteklih godina nezvanično slavi kako u svetu tako i u regionu, je 2018. godine konačno dobio svoju potvrdu pred Ujedinjenim nacijama. Generalna skupština ove organizacije je 12. aprila u Njujorku rezolucijom proglasila 3. jun kao Svetski dan bicikla (World Bicycle Day).

Foto-ilustracija: Pixabay

Ambasadorka Turkmenistana Aksoltan Atajeva predstavila je nacrt Generalnoj skupštini uz podršku 56 zemalja. Rezoluciju su usvojile 193 države članice, uključujući i Srbiju. „Biciklističkom“ rezolucijom sve države su pozvane da obeležavaju, promovišu i sarađuju na obeležavanju Svetskog dana bicikla i da bicikl unesu u razvojne programe, strategije i politike.

Svetski biciklistički savez (WCA) i Evropska federacija biciklista (ECF) su predlagali usvajanje ovakve rezolucije od 2016. godine. Generalni sekretar dr Bernard Enciklsink ispred Evropske federacije biciklista rekao je ovim povodom: „Bicikliranje kao izvor društvenih, ekonomskih i blagodeti za životnu sredinu spaja ljude. WCA i ECF su izuzetno radosne zbog ove rezolucije. Rezolucijom Ujedinjene nacije priznaju doprinos bicikliranja ka postizanju Ciljeva održivog razvoja.“

Izvor: Novosadska biciklistička inicijativa