Obeležen Svetski dan životne sredine u Srbiji

Životna sredina ka Evropi

Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je u Srbiji, a između ostalih događaja, izdvojila se konferencija pod nazivom „Životna sredina ka Evropi“, održana juče u Privrednoj komori Srbije, u organizaciji udruženja Ambasadori održivog razvoja i životne sredine i Privredne komore Srbije.

Konferencija je deo ENVINET projekta i procesa koji je podržan od strane EU i ove godine u fokusu je Poglavlje 27, odnosno evropske integracije u sektoru zaštite životne sredine i klimatskih promena, odnosno bazirana na tome koliko se životna sredina promenila i šta nas sve čeka u procesu pregovora sa EU.

Na početku konferencije učesnicima su se obratili gospodin Željko Sertić ispred Privredne komore Srbije, gospođa Irena Vojačkova Sollorano, visoki predstavnik UN u Srbiji za zaštitu životne sredine, gospodin Frik Janmat, direktor sektora za evropske integracije i ekonomiju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i gospodin Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Nakon toga usledila su plenarna predavanja i prezentacije iz oblasti ekologije i zaštite i životne sredine i uručena je Zahvalnica za partnerstvo „Životna sredina ka Evropi“.

U najavi konferencije, prof. dr Anđelka Mihajlov, ambasador održivog razvoja i životne sredine rekla je da su promene u našem odnosu prema životnoj sredini neminovne i da svakog dana svako od nas treba nešto da preduzme po tom pitanju.
Koordinator konferencije dr Dunja Prokić rekla je da je ova konferencija rezultat partnerstva između programa UN za životnu sedinu, strukovnog udruženja Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, i PKS i da je tradicionalno podržava EPTISA, Regionalna kancelarija za jugoistočnu Evropu, kao i fondacija Hemofarm, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Agencija za zaštitu životne sredine pri ministarstvu.
Ove godine uključio se i Zavod za zaštitu prirode Republike Srbije, poverenik za informacije od javnog značaja i Institut za javnu politiku Podrogrica – Beograd – Ljubljana.
Deseta konferencija po redu „Životna sredina ka Evropi“ okupila je stručnjake iz vladinog i nevladinog sektora i privredu u nastojanju da zajednički reše probleme životne sredine. Prema najavama organizatora bilo je oko 200 učesnika i oko 50 naučno istraživačkih i stručnih radova, kao i učesšće velikog broja predstavnika vladinih i nevladinih organizacija i privrede.

Osim učesnika koji su otvorili skup, među ostalim najavljenim učesnicima bili su gospođa Gabrijela Benema, rukovodilac ekonomskog odeljenja Ambasade Nemačke u Republici Srbiji; gospođa Stana Božović, državni sekretar za životnu sredinu; gospodin Filip Radović, direktor Agencije ta zaštitu životne sredine; gospodđa Snežana Radočaj, direktor Fondacije Hemofarm; gospodin Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije; gospodin prof. dr Stevan Lilić sa Instituta za javnu politiku Podgorica-Beograd-Ljubljana; gospodin Saša Mihajlović, predsednik Privredne komore zelene Srbije, gospođa Tatjana Trifunov iz JP Ada Ciganlija Beograd; gospođa Maja Spasojević, direktor sektora životne sredine, energetike, zdravlja i privrede iz EPTISA regionalne kancelarije za jugoistočnu EU; gospodin Runas Skrundotas, nekadašnji ministar životne sredine Litvanije, sada rukovodilac ENVAP projekta; gospodin prof. dr Nataša Žugić Drakulić, nacionalni koordinator ENVNET projekta za Srbiju i gospodin prof. dr Hristos Vlahokostas, profesor Univerziteta u Solunu.

Gospođa prof. dr Nataša Žugić Drakulić, na konferenciji za novinare, rekla je da je konferencija deo projekta “Razvoj ENVNET na zapadnom Balkanu i Turskoj, unapređenje uticaja stanovništva na uticaj reformi u sektoru životne sredine i podrška pridružavanja EU”, kao i da je projekat sufinansiran od strane EU i na njemu učestvuje 7 organizacija iz okruženja, od kojih je nosilac projekta PUNTO SUD iz Italije.

Energetski portal