Evropska nedelja mobilnosti

Događaji

Foto: EU info centar

Delegacija Evropske unije u Srbiji obeležava ovogodišnju Evropsku nedelju mobilnosti (ENM) pod motom – Mobilnost sa nultom emisijom za sve.

Skoro 50 zemalja učestvuje u obeležavanju ENM, a u Srbiji ovim događajem koordiniraju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalna konferencija gradova i opština. Dvadeset sedam gradova promovisaće čistu mobilnost kroz događaje i inicijative tokom ENM u Srbiji, a to su: Aleksinac, Beograd, Boljevac, Čajetina, Gornji Milanovac, Kikinda, Kladovo, Kruševac, Kula, Mionica, Niš, Niš Opština Pantelej, Opovo, Vrnjačka Banja, Osečina, Petrovac na Mlavi, Pirot, Plandište, Sokobanja, Sombor, Srbobran, Svilajinac, Užice, Veliko Gradište, Vlasotince, Vrbas, Šabac.

Tokom cele nedelje od 16-22. septembra, biće organizovane mnoge onlajn i oflajn aktvnosti i programi uz podršku i učešće EU Delegacije, uključujući i šestodnevni izazov sa vrednim nagradama.

Šef delegacije, ambasador Sem Fabrizi, 16. septembra učestvovaće na otvaranju ENM2020 u Kruševcu, zajedno sa potpredsednicom vlade Zoranom Mihajlović. Tokom događaja koji počinje u 10.00 časova na Trgu glumaca, ambasador Fabrizi uručiće Evropsku nagradu za mobilnost 2019. Jasmini Parulović, koju je Evropski žiri dodelio Kruševcu u maju 2020. godine za:

• snažno učešće građana
• raznolike aktivnosti koje su organizovane ne samo u centru grada, već i u predgrađima
• postavljanje novih biciklističkih staza, šetališta, javnih trgova i urbanih parkova

„Evropska nedelja mobilnosti daje svima priliku da eksperimentišu sa praktičnim i održivim rešenjima za urbane izazove, poput zagađenja vazduha i saobraćajnih gužvi. Takođe, promoviše čistu mobilnost i održivi transport.”
Zeleni dogovor EU – plan da ekonomiju EU učini održivom i da postane ugljenično neutralna do 2050. godine – takođe se bavi ekološkim i socijalnim izazovima povezanim sa mobilnošću u našim gradovima i na putevima. Evropska nedelja mobilnosti je odlična prilika za gradove i lokalne zajednice da stanovništvu predstave alternativne i održive vidove mobilnosti i objasne izazove sa kojima se gradovi suočavaju.

Foto-ilustracija: Kruševac

„27 gradova i mesta širom Srbije biće deo ovogodišnje akcije. Pozivam sve da učestvuju na našem izazovu jer ćete otkriti nova rešenja za mobilnost, bićete u formi i tako brinuti o zdravlju, a možete osvojiti i vredne nagrade. Poput Kruševca, i vi možete da pomognete svom gradu da osvoji Evropsku nagradu za mobilnost i budete inspiracija drugim gradovima širom Evrope“, kaže ambasador Fabrici.

„Mi smo svi na jednom zajedničkom putu ka životu u boljoj životnoj sredini. Zato mi je drago što smo u Kruševcu, koji je primer grada koji se pokrenuo u tom smislu. Pozivam sve gradove da učestvuju u čistoj urbanoj mobilnosti svaki dan, ne samo u jednoj nedelji godišnje“, izjavila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Ove godine, zajedno sa našim partnerom Ulice za bicikliste, organizujemo izazov “Kreći se – samo ne autom!”. Pozivamo sve da učestvuju u izazovu i da koriste mobilnost koja ne zagađuje i mere svoje potrošene kalorije putem aplikacije „Endomondo“. Cilj je da se što više kreće bez automobila. Oni koji se nađu u vrhu tabele – hodanjem, trčanjem, vožnjom bicikla, rolera i slično, očekuju vredne nagrade. Pobednici će biti proglašeni tokom onlajn događaja u utorak, 22. septembra, a više informacija o izazovu nalaze se na linku: https://euinfo.rs/izazov-kreci-se-samo-ne-autom/ .

Foto-ilustracija: Pixabay

Ovogodišnja tema ENM stavlja u fokus važnost pristupačnosti transportu bez emisija štetnih gasova i promoviše inkluzivni okvir koji uključuje sve činioce društva. ENM podstiče ljude i lokalne vlasti širom Evrope da preduzmu korake za postizanje dugoročnog cilja ugljenično neutralnog kontinenta.

Gradovi koji učestvuju u ovogodišnjem ENM mogu prikazati prednosti čistijih izbora prevoza i postići napredak ka boljoj mobilnosti u Evropi. Preduzeća, nevladine organizacije, škole i drugi akteri, uključujući gradove, koji žele da se uključe u kampanju, mogu da prijave i registruju svoju akciju za čistu mobilnost OVDE.

Ambasador Fabrici takođe će učestvovati na Danu bez automobila u Beogradu, u subotu 19. septembra, zajedno sa gradonačelnikom Beograda dr Zoranom Radojičićem.

Za više informacija o ENM 2020 u Srbiji kliknite OVDE.

Izvor: EU info centar