Egzit sadi 13.000 stabala hrasta na Fruškoj gori u znak početka masovne akcije pošumljavanja

Događaji

Egzit fondacija pokreće Zelenu Я:Evoluciju, veliku ekološku platformu s ciljem mobilizacije javnosti i pokretanja masovnog pošumljavanja u zemlji, regionu i svetu. Idejni tvorci žele da se u narednim godinama samo u Srbiji zasadi više od milion stabala.

Foto: Egzit fondacija

Prvi koraci ka stvaranju novih pluća naše zemlje biće napravljeni već 23. novembra na Fruškoj gori u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.

Više od 1.000 dobrovoljcaca će tom prilikom ozeleneti tzv. srpsku Svetu goru sa 13.000 stabala hrasta. U pomoć će im priteći volonteri iz Egzit tima, Delegacije Evropske unije u Srbiji i zemalja članica, a imaće i podršku Nacionalnog parka Fruška gora i Pokreta gorana Vojvodine. Događaju će takođe prisustvovati predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine.

Sadnja drveća na Fruškoj gori predstavlja deo projekta Evropske unije Natura 2000 i pokrenuta je na prethodnom Egzit festivalu kada se na Petrovaradinskoj tvrđavi za ovaj ambiciozan podvig prijavio ogroman broj pojedinaca sa odgovornim stavom prema životnoj sredini.

Stotinak ljudi je imalo priliku da im se pridruži naknadnom prijavom putem mejla exittreezone@exitfest.org do 17. novembra.

Svim volonterima je obezbeđen prevoz iz Beograda ili Novog Sada, osveženje, hrana, suvenir i oprema potrebna za sadnju, te organizovano druženje. Najsrećniji osvojiti i ulaznice za jubilarni 20. rođendan Egzita od 9. do 12. jula 2020. godine.

Akcija će se održati od 9 do 17 časova.

Da li ćete se odazvati pozivu organizatora da (se) vratite prirodi?

Jelena Kozbašić