Besplatan obilazak Botaničke bašte na Dan zaštite prirode

Događaji

Foto: Botanička bašta „Jevremovac“

Povodom obeležavanja DANA ZAŠTITE PRIRODE 11. aprila. 2018. godine Botanička bašta „Jevremovac“ će organizovati besplatne obilaske zaštićenog područja u pratnji stručnih vodiča bašte u 11 časova i u 13 časova.

Zainteresovani ljubitelji prirode pozvani su da se, u sredu 11. aprila, u naznačenim terminima,okupe na glavnoj kapiji bašte, Takovska 43.

Botanička bašta „Jevremovac“ je jedinica Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Foto: Botanička bašta „Jevremovac“

Osnovana je 1874. odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, na predlog Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik. Godine 1889. godine kralj Milan Obrenović poklonio je imanje (koje je nasledio od svog dede Jevrema) Velikoj školi u Beogradu za Botaničku baštu, ali pod uslovom da se zove „Jevremovac“. Na tom mestu i pod tim imenom nalazi se i danas.

Botanička bašta se prostire na površini od oko 5 hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi preko 350 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini preko 1500 drveta, žbunja i zeljastih biljaka. Botanička bašta obuhvata pored otvorenih površina, Staklenu baštu i prostorije Instituta za botaniku (upravna zgrada, herbar, biblioteka, slušaonica, laboratorije).