ZUNUM AERO: Prvi hibridno-električni avioni će poleteti 2022. godine (VIDEO)

Vesti | Mobilnost

Foto: Zunum Aero

Kompanija Zunum Aero, čiji projekat hibridno-električne avijacije podržavaju Boeing i JetBlue, postavila je rok isporuke svojih prvih aviona, a to je 2022. godina.

Zunum Aero se fokusirao na hibridno-električne avione s ciljem da skrati frustrirajuće duge letove i snizi cijenu karata na kratkim linijama. Predstavljen je dizajn aviona s 12 sedišta, što je prva velika najava otkako se kompanija u aprilu pojavila s velikim planovima revolucije avioindustrije.

Manji i štedljiviji avioni bi mogli olakšati regionalni saobraćaj jer bi se mogli koristiti i manji aerodromi, a ne samo veliki.

Zunumov avion bi mogao imati domet od 1.127 km uz maksimalnu brzinu od 547 km/h. Emisija štetnih gasova i buka bi bili smanjeni za 80 posto u odnosu na konvencionalne avione, prenosi Klix.

Baterije aviona će biti smještene u krila, a u kompaniji se nadaju da će one jednog dana omogućiti proizvodnju potpuno električnog pogona.

Testni letovi će početi 2019. godine, a Zunum će otvoriti drugi razvojni centar u Čikagu kako bi proširio svoje operacije.