Zrenjanin: U požaru zahvaćen i rezervat “Carska Bara“ (VIDEO)

Zbog paljenja strnjišta, u ataru Stajićeva, Perleza i Belog Blata gori više od 800 hektara šuma, njiva i prostora zaštićenog rezervata prirode „Carska Bara“, saopštio je kabinet gradonačelnka Zrenjanina.

Tokom jučerašnjeg dana gorelo je i dalje gori između 800 do 1000 hektara površina područja na kojima je živelo više desetina vrsta zaštićenih ptica.

Jak vetar ometa gašenje požara u kojem učestvuje deset vatrogasnih vozila dobrovoljnih društava, pet vozila profesionalne vatrogasne službe, poljoprivredna mehanizacija i poljoprivrednici koji teškim mašinama krče pojas da bi sprečili dalje širenje vatre.

Izvor: Youtube

Gradonačelnik Čedomir Janjić je na terenu, a hitno je zasedao zajednički štab sa predstavnicima mesne zajednice Belo Blato, grada Zrenjanina, sektora za vanredne situacije, policijom i komunalnom policijom.

Kako se navodi u saopštenju, objavljenom na sajtu Grada Zrenjanina, požar u atarima Stajićeva, Perleza i Belog Blata izbio je zbog „neodgovornih pojedinaca, koji pale strnjišta“.

 Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine.